Iako se ugriz mačke smatra manjom povredom, može dovesti i do infekcije, jer mačke u ustima imaju brojne bakterije opasne za ljude.

Ujedi mačaka su mnogo ređi od psećih, ali se lakše inficiraju od psećih jer mačke imaju tanje i oštrije zube koji gurnu bakterije dublje u kožu (mogu dopreti i do zglobova).

Ako imate ili ste imali mačku, znate da one retko napadaju bez razloga. Ugriz ne označava averziju prema osobi, već predstavlja čin samoodbrane kada se osete ugroženo. Mačke mogu osetiti energiju ili nameru osobe i napasti, pa je važno da im prilazite smireno i samouvereno. Neprestano podizanje mačke ili bilo čega što joj ne odgovara (kao što je povlačenje za rep) može rezultirati ugrizom.

Ponekad mačke ugrizu tokom igre zbog uzbuđenosti, ali retko kada se radi o dubokom ugrizu koji je razlog za brigu. Lagani ugriz kućne mačke mogu biti i način komunikacije kada se mačka oseća povezano s osobom koja je mazi.

Najčešća infekcija koju ljudi dobiju usled ugriza naziva se bolest mačje ogrebotine, a može se manifestovati 3-14 dana nakon ugriza ili ogrebotine mačke. Simptomi se najčešće jave nedelju dana nakon ugriza ili ogrebotine, a najčešće uključuju otok regionalnih limfnih čvorova i bol. Oko 40% mačaka u nekom trenutku života nosi bakteriju koja izaziva ovu bolest.

Što je dublji ugriz mačke, to je veća verovatnoća infekcije. Simptomi infekcije najčešće se razviju 24 do 48 sati nakon ugriza. Neki od simptoma infekcije usled mačjeg ugriza su:

  • crvenilo oko područja ugriza,
  • otok,
  • povećana temperatura na delu ugriza,
  • mehurići,
  • neobičan miris.

Ugriz mačke za prst može takođe rezultirati gubitkom mobilnosti prsta ili ruke, gubitkom osećaja u jagodicama i osećajem boli ispod lakta ili pazuha. Potražite lekarsku pomoć u slučaju ovih simptoma.

Poslednji stadijum infekcije mogu rezultirati temperaturom, malaksalošću i glavoboljom. Mačji ugriz retko dovodi do komplikacija, a još ređe do smrti.

Infekcija usled ugriza mačke najčešće se leči samo ako se radi o teškom slučaju, i to antibioticima ili injekcijama. Oko 20% slučajeva ugriza mačke završi potrebnom medicinskom intervencijom.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments