Ovo je jedan od najlepših recepata za pripremu sočnih pilećih karabataka u jednoj posudi.
Tajna je u aromatičnoj marinadi koja čuva sočnost i savršeno začinjava meso, ali i čini kožicu slasnom i hrskavom.
Osvežavajući, kremasti sos od jogurta i začinskog bilja podiže ovaj obrok na još viši nivo.
Meso će biti sočnije ako je pečeno sa kostima i kožom, ali ako želite možete ih izvaditi.
Savršen prilog uz ovo jelo su pirinač ili kuskus i salata od sezonskog povrća, kao što su paradajz, krastavac i paprika.
Sastojci:
4 pileća karabataka
Za marinadu:
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike paradajz pirea
4 čena belog luka
1 kašika dimljene paprike
1 kašika origana
1/2 kašičice čilija
sok i korica jednog limuna
so i biber
Za sos:
3 kašike grčkog jogurta
šaka sveže nane
1 mladi luk ili mali praziluk
1/2 ljute papričice
kašika maslinovog ulja
sok 1/2 limuna
so i biber
Priprema:
1. U većoj posudi napravite marinadu od maslinovog ulja, paradajz pirea, iseckanog belog luka, izrendane korice i soka jednog limuna, dimljene paprike, origana, čilija, soli i bibera.
2. Ubacite karabatake u marinadu i pokrijte posudu. Ostavite meso da odstoji nekoliko sati ili preko noći. Ako žurite, ostavite da se marinira dok pripremate sos od jogurta.
3. Uključite rernu na 210 stepeni, kada se zagreje ubacite piletinu i pecite je 35-40 minuta.
4. U blenderu ili secku pripremite sos od grčkog jogurta, menta, mladog luka, papričice, maslinovog ulja, pola limuna, soli i bibera.
5. Pečene karabatake poslužite uz sos i priloge po izboru.
Espreso/24sedam/