Masne naslage oko struka utiču na funkciju mozga

Foto: Harvard University

Višak masnog tkiva nakupljen oko struka povezuje se s nizom zdravstvenih tegoba.

Na koji način višak masnog tkiva utiče na funkcionisanje mozga još nije u potpunosti jasno, ali s obzirom na to da su ranija istraživanja dovodila u vezu gojaznost s neurološkim stanjima, taj uticaj ni u kom slučaju nije pozitivan.

„Studije su povezale smanjenje moždanog volumena s lošijim pamćenjem i povećanom opasnošću od razvoja demencije, ali zasad naučnici ne uspevaju uverljivo da povežu na koji način višak masnog tkiva utiče na veličinu mozga“, rekao je glavni autor studije Mark Hamer s engleskog univerziteta.

Rezultati studije upućuju na to da višak masnog tkiva, posebno kada je reč o kilogramima nakupljenim oko pojasa, šteti zdravlju mozga.

Naučnici zaključuju da bi, s obzirom na to da je atrofija sive supstancije rizični faktor za razvoj demencije, jedan od načina smanjenja sve većeg broosoba možda bi moglo biti nastojanje da se u populaciji smanji broj gojaznih osoba.

U studiji je učestvovalo oko 10.000 ispitanika u dobi od 40 do 70 godina, a ‘njeni rezultati podstiču naučnike na dalja istraživanja o vezi između gojaznosti i smanjenja određenih delova mozga’, kazao je Hamer.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti