Osnovni sastojci milibrota (miliprota) su brašno, kvasac, mleko i malo šećera da zasladimo sve. Ovog puta nije poenta u sastojcima, najvažnije je da se ovaj hleb priprema s ljubavlju, strpljenjem i za najmilije.
Od kada su Nemci naselili Banat, u njihovim porodicama se mesi mlečni hleb. Prema pričama, oni su preneli recept na svoje potomke, ali i na komšije i prijatelje. Tako se mlečni hleb milibrot (miliprot), u različitim verzijama, i danas mesi kod nas i smatra se za jednu od najukusnijih poslatica ovdašnje raznovrsne kuhinje.
Nemačko udruženje „Veliki Bečkerek” u Zrenjaninu, koje neguje tradiciju, običaje, kulturu i gastronomiju Nemaca, već godinama organizuje takmičenje u pripremanju ovog hleba.
Kada se na našim prostorima spomenu praznici, već se unapred zna da su to dani kada ćemo sebi i svojoj porodici malo više ugađati. Kada uzmemo u obzir da ćemo ovaj Uskrs provesti u karantinu, već vidimo sebe i svoje ukućane, kako uz dobar film, dosta hrane i šolju kafe uživamo do popodnevnih sati.
Zato vam donosimo recept za uskršnji kolač ili milibrot (miliprot). Iako smo sigurni da će ga i vaši gosti obožavati, ovo je kolač koji se pravi i za one dane kada ne žurite na posao, kada imate vremena da natenane popijete dve ili tri kafe i kada vam je potreban miris i ukus toplog peciva koji će vas vratiti u detinjstvo i bezbrižne praznične dane.
RECEPT ZA MILIBROT (MILIPROT):
POTREBNO:
-1 kg brašna
-1 kvasac 40 gr
-1 prašak za pecivo
-300 ml mlakog mleka
-200 ml mlake vode
-200 ml ulja
-100 ml jogurta
-60 gr šećera
-1 kašikica soli
Kada umesite testo, pokrijte ga krpom i ostavite ga da nadođe nekih pola sata. Milibrot formirate tako što dobijeno testo podelite na 30 loptica. (ako vam je ovo mnogo komada prepolovite gore napisane mere) Svaku od loptica podelite na tri manje i razvaljate ih u trakice, tačnije valjuškice dužine nekih 25-28 cm i pletete kao pletenicu. Na kraju, pletenicu zatvorite u krug i pre pečenja premažete jejetom. Pečete na 180 setepeni 20 minuta. Nakon pečenja, u središnji deo pletenice dok je pecivo još vruće, postavite obojeno uskršnje jaje.
Milibrot se mesi subotom ili nedeljom ujutru, ako želite da bude svež na vašoj prazničnoj trpezi.
Autor: Jovana Filipović