U mnogim domovima je tradicija da se za Božić prave čuveni božićni medenjaci.
Naravno, imajte na umu da uz smesu koju dobijete uz ovaj recept možete napraviti oblik kakav vi želite.
Sastojci:
- meko brašno – 400 grama
- šećer u prahu – 150 grama
- margarin – 50 g
- jaja – dva komada
- tečni med – dve kašike
- soda bikarbona – jedna mala kašika
- mešavina za medenjake – jedna mala kašika
Dekoracija:
- šećer u prahu – 200 grama
- belance – jedno
- sok od limuna
- gustin – jedna mala kašika
Priprema:
- Izmešajte brašno, šećer u prahu, margarin, jaja, med, sodu bikarbonu, mešavinu za medenjake i formirajte glatku smesu.
- Sve to prekrijte ALU folijom i ostavite u frižideru ceo dan. Sutradan nek se ostane 60 minuta na sobnoj temperaturi, a onda pobrašnite neku površinu od smese napravite željeni oblik.
- Posle premažite jajetom umućenim sa malo vode i mleka i ostavite nekih 10 minuta u rerni na 200 stepeni. Proveravajte kako izgleda na svaka dva minuta, pošto se može desiti da bude i brže.
Glazura za ukrašavanje:
- Belance i šećer u prahu mutite sve dok ne formirate punu belu boju, a onda sipajte i par kapi limunovog soka i jedna kašiku gustina.
b92