Претрага
Претрага
Close this search box.

MOŽE BITI KOBNO: Evo šta da uradite ako vas ujede PČELA, OSA ili KOMARAC

Foto: elements.envato.com

Po velikoj vrućini “polude” i ljudi i insekti, i broj ujeda raznih buba se drastično uvećava.

Iako su ujedi raznih insekata iritantni, ponekad bolni i uvek neprijatni, to ne znači da odmah treba da paničite.

Sa druge strane, nikako ne smete da ignorišete potencijalne posledice, navodi farmaceutski inspektor Kler Nevinson za The Sun.

Pčele, ose i stršljenovi

Iako ujedi ovih insekata deluju slično. ipak se tretiraju različito, u zavisnosti od toga da li je žaoka ostala u koži ili ne.

– Ujed ose je iznenadan i veoma bolan. Potom sledi oticanje na koži se pojavljuje crveni znak. Osim bola, ovi ujedi su iritantni i svrbe, i to obično traje par sati. Slične su posledice i ujeda pčele, i ako žaoka ostane u koži, treba je što pre izvući. U slučaju pojave otoka preporučuje se stavljanje leda. Takođe, ako je moguće probajte da mesto sa ujedom izdignete što više, na taj način će se smanjiti otok – navodi Kler.

Komarac

– Ujedi komaraca su neprijatni i svrbe, a ono o o čemu morate da vodite računa da komarci u pojedinim delovima sveta prenose opasne bolesti kao što su malarija i denga groznica. Probajte da prekrijete osetljive delove ko+e u periodima dana kada su komarci najaktivniji, ujutru i predveče- savetuje Kler.

Krpelj

– Ujedi krpelja obično nisu bolni, ali ponekad mogu da izazovu alergijsku reakciju, kao i da prenesu Lajmsku bolest. Ako vas ujede krpelj, morate da izvadite žaoku što pre, s tim što morate da vodite računa da ne oštetite žaoku. Posle toga mesto jeda operite vodom i sapunom, a nakon toga, oko ujeda namažite antiseptičku kremu – objašnjava Kler.

Foto: Pixabay

Obad

Ujedi konjske muve ili obada mogu da budu veoma neprijatni.

www.sd.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti