Za sve one koji umesto obilnog i uobičajenog menija više vole malo, efektno i ukusno, evo predloga za fine slane specijalitete koje ćete lako spremiti i koji će tako lepo izgledati na vašem prazničnom bifeu.
Brzi aspik
Potrebno je
50 g želatina, 850 ml vode, 2 kocke goveđe supe, 500 g zamrznute mešavine povrća po vašem izboru, 8 kiselih krastavčića, 200 g šunke, začini po želji
Priprema
Obarite povrće po uputstvu pazeći da ga ne prekuvate, pa ostavite da se ocedi, a krastavčiće i šunku isecite na kocke. U čaši hladne vode razmutite želatin i ostavite da nabubri. Stavite 600 ml vode da provri, pa dodajte kocke za supu i promešajte da se rastvore. Sklonite šerpu sa ringle, dodajte pripremljeni želatin i mešajte dok se sasvim ne rastvori. U dekorativne posudice rasporedite povrće, šunku i kisele krastavčiće, prelijte pripremljenim želatinom, pa ostavite da se prohladi i stavite u frižider da se stegne.
Umesto u posude, aspik možete da razlijete u koru izdubljene pomorandže. Možete tako da ih servirate ili da isečete na kriške, kao na slici
Hrskave slane jelkice
Potrebno je:
2 lista lisnatog testa, 2 kašike kečapa, malo origana, 200 g slanine u listićima, 1 jaje, štapići za ražnjiće
Priprema
Odmrznuto lisnato testo rastanjite na dva jednaka pravougaonika, pa jedan premažite kečapom, pospite origanom i preko poslažite listiće slanine. Preko stavite drugi list testa i blago pritisnite dlanovima. Dužom stranom isecajte trake, savijajte ih u cik-cak da dobijete formu jelke, pa probušite štapićem i položite u pleh obložen pek-papirom. Premažite umućenim jajetom i pecite 20 minuta na 180 stepeni.
Goveđa salata
Potrebno je
500 g junetine od buta, 2 lista lovora, 2 manje glavice crnog luka, 200 ml kečapa, 250 ml majoneza, 300 g kisele pavlake, 10 kiselih krastavčića, so, biber
Priprema
Meso stavite u hladnu vodu, dodajte začine i kad voda proključa, smanjite temperaturu, poklopite i na tihoj vatri kuvajte bar 3 sata. Ohlađeno meso iscepkajte ili ga isecite na sitne komade i pomešajte sa kockicama sitno seckanog luka i 5 krastavčića. Prelijte kečapom, majonezom i pavlakom, pa sve dobro pomešajte. Servirajte salatu u staklene činijice i dekorišite kao na slici.
Pikantna salata od cvekle
Potrebno je
500 g cvekle, 100 g majoneza, 200 g kisele pavlake, 2 kašičice šećera, 1 kašičica soli, 1 kašičica rena, 3 kašičice soka od limuna, ½ kašičice belog luka u prahu, ½ kašičice kima, svež krastavac za dekoraciju
Priprema
Operite cveklu, ogulite je i još jednom dobro operite. Izrendajte krupnije cveklu na rezance, posolite je, dodajte šećer i sok od limuna, pa kuvajte 10 minuta bez dodavanja tečnosti. Kada se ohladi, umešajte ren, beli luk, kim, majonez i polovinu pavlake. Dobro izmešajte i držite poklopljeno na hladnom. Pre serviranja premažite ostatkom kisele pavlake i dekorišite. Lepše će izgledati ako salatu servirate tako što ćete je utisnuti u prsten, istisnuti na tacnu i dekorisati kao na slici.
Punjeni krompir iz rerne
Potrebno je:
8 krompira ujednačene veličine, 250 ml kisele pavlake, 250 g mesnate slanine, 50 g putera, 100 g šampinjona, peršun, so, biber
Priprema
Krompir sa korom kuvajte oko 40 minuta u posoljenoj vodi. Za to vreme sitno seckane pečurke propržite na puteru zajedno sa slaninom isečenom na kockice. Kada se malo prohladi, umešajte pavlaku i seckani peršun. Prohlađen krompir isecite uzduž na polutke, svaku polutku izdubite, pa taj sadržaj pomešajte sa pripremljenom smesom od pečuraka i šunke. Začinite i napunite krompir, pa ređajte u pleh. Na svaku polovinu stavite komadić putera i pecite oko 20 minuta na 200 stepeni. Za serviranje ukrasite svežim peršunom.
ženablic.rs