Претрага
Претрага
Close this search box.

NAJBOLJE PIĆE PO EKSTREMNOJ VRUĆINI: Naučnici ga uporedili sa vodom, pa otkrili šta gasi žeđ u sekundi!

Foto: Pixabay

Leti, kada je temperatura viša od 30 stepeni Celzijusa, osećamo mnogo više žeđi. Više se znojimo, pa gubimo dragocene tečnosti, što podstiče dehidraciju koja može da bude veoma opasna. Štaviše, ako osećamo žeđ, to znači dehidraciju. Stoga, bez obzira da li osećamo žeđ ili ne, treba da obezbedimo adekvatnu zalihu tečnosti koja sadrži esencijalne vitamine i minerale. U ovom slučaju, važno je pomenuti znakove dehidracije, koji, osim povećane žeđi, uključuju:

glavobolju
oticanje nogu
suvu kožu
manje mokrenja
umor
vrtoglavicu
Postoji čak i način da proverite nivo dehidracije. Ako stisnete kožu na ruci i ona se ne vrati u prethodni oblik, morate odmah da popijete tečnost. Osim toga, na ekstremnu dehidraciju ukazaće i tamna mokraća, suv jezik, razdražljivost, pospanost, kao i iracionalno ponašanje koje je teško objasniti.

Lista najboljih letnjih pića koja gase žeđ

Kada smo jako žedni, obično posegnemo za vodom. Naravno, to je apsolutno prirodno. Naučnici sa škotskog Univerziteta Endruz, međutim, istakli su da postoje pića koja nam mnogo više pomažu:

  • mleko bze masti
  • tečnosti sa elektrolitima
  • obično mleko
  • sok od pomorandže
  • čaj
  • gazirana voda

Prema timu sa škotskog univerziteta, gazirana voda brzo gasi žeđ, ali piće koje sadrži šećer, proteine ili masti duže zadržava hidrataciju. Autor studije Ronald Mogan tvrdi da je to povezano sa reakcijom tela. U intervjuu za Si-En-En, on je rekao:

“Sve je do zapremine pića. Što je veća, brže će stići u krvotok, gde može da razblaži telesne tečnosti i takođe hidrira telo”.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti