Претрага
Претрага
Close this search box.

NAJOPASNIJE RASE PASA NA SVETU: Pogledajte 7 VELIČANSTVENIH čuvara koji ne daju da im dirnete kuću ili porodicu

Foto: Pixabay

Pas je čovekov najbolji prijatelj. Međutim, neki psi mogu da postanu agresivni prema strancima, pa čak ih i napadu ako osete da je njihov vlasnik ugrožen.

Rase koje ćemo nabrojati imaju tendenciju i atribute agresivnih životinja, ali sa dobrim treningom i pravilnom socijalizacijom ovi psi mogui biti najveće dobrice i maze.

Mišljenja po tom pitanju kao i mnogim drugim pitanjima, su vrlo podeljena i različita pa ne dozvolite da vas to remeti i koleba.

Izuzetno je važno da pas čuvar za kog se odlučite, još dok je mali upozna sve članove porodice, da bi onda kasnije po potrebi mogao da ih zaštiti i da u ostalim situacijama ne bude agresivan prema njima.

Pa da počnemo…

1. Kangal

Iako mnogi portali znaju da ga izostave, Kangal se sa pravom može svrstati u top 10 najbolji pasa čuvara, a mnogi će se složiti da treba da bude u samom vrhu liste. Vrlo su krupni, opasni i odlični čuvari kako ljudi tako i stada. Puno je slučajeva kangala koji su udavili vuka. Glavna prednost u takvim situacijama leži i nošenju ogrlice sa bodljama koja onemogućuje vuka da ih uhvati za vrat.

2. Kane Korso

Dobar deo onih koji su se sreli sa ovom rasom će reći da Kane Korso zaslužuje da ponese titulu najboljeg psa čuvara. Delimično ćemo se složiti sa tim, jer i mi donekle delimo to mišljenja, ali opet kažemo, mišljenja su različita i svačiji stav treba poštovati. Pritom naravno ne smemo zanemarivati i ostale rase sa liste. Kane Korso je izuzetno odan čuvar i vrlo zaštitnički nastrojen. Može se relativno lako dresirati i vrlo je poslušan.

3. Kavkaski ovčar

Kavkaski ovčar se sa pravom nalazi u top 5 pasa na skoro svakoj domaćoj ili svetskoj listi najbolji psa čuvara. Pored toga što je odličan čuvar ljudi, kuće i dvorišta, poput Kangala je i sjajan čuvar stada. Ova rasa vodi poreklo iz Azije, tačnije sa Kavkaza kao što mu i ime govori. Spremni su živeti u raznim uslovima i vrlo su otporni na jake zime i teške uslove.

4. Doberman

Ljubitelji Dobermana će sigurno ovu rasu staviti na prvo mesto kada je reč o najboljim psima čuvarima, jer donekle i imaju puno pravo. Dobermani se jako dobro mogu istrenirati i zaista mogu biti izvanredni psi čuvari, pogotovo čuvari dvorišta.

Foto: Pixabay

5. Rotvajler

Rotovi, kako ih neki popularno nazivaju su izuzetno odani psi čuvari. Kada jednom postanu deo vaše porodice, znajte da ih imate za ceo život. Vrlo su odani, poslušni i mogu se dobro istrenirati.

6. Nemački ovčar

Na našim prostorima, rasa koja se najčešće koristi kao pas čuvar je svakako Nemački ovčar, ili kod nas često poznat pod nazivom “vučjak“. Idealan je izbor ako vam treba zaštita u dvorištu. Vrlo su sigurni u sebe, imaju visoko samopouzdanje i lako se mogu istrenirati da izvršavaju naredne u sekundi. U svakom trenutku je spreman da zaštiti malu decu prema kojoj ima poseban respekt i zaštitnički je nastrojen.

7. Argentinski mastif – Dogo Argentino

Argentinski mastif je nastao pre više od 100 godina ukštanjem nemačke doge, mastifa, boksera i još nekih pasmina. Izrazito su snažni psi, dobri čuvari i opasnog su izgleda. Imaju fantastičan njih i po tome su vrlo poznati. Iako je vrlo snažan, nema veliku težinu pa je okretan i spretan. Često se može izdresirati i za pažnju oko slepih ljudi.

Svakako pre kupovine, dobro razmislite o svemu kakav pas vam tačno treba, za koju namenu i ukoliko imate malu decu, obratite pažnju kako se ta rasa slaže sa decom.

Za koju god rasu da se odlučite, želimo vam puno lepih trenutaka provedenih sa svojim novim ljubimcem i da vaš pas čuvar ima što manje teškog posla da obavi.

kurir

Tagovi:

20 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
MileMile
03.12.2023 01:10

??, I znaci po vesem strucnom misljenjo moj Belgijski ovcar (Malinoa) nije ni blizu?

Gost
Daki
03.12.2023 08:13
Odgovori  MileMile

E Mile pogrešna ti djukac,a koriste ga SVE policije sveta

Gost
Danilo
03.12.2023 08:31
Odgovori  MileMile

Nemaju oni pojma, ubedljivo na prvo mesto Je Belgijski ovčar po svim svetskim strucnjacima i svim mogućim anketama i č

Gost
Slavica
03.12.2023 12:55
Odgovori  Danilo

Moj Meda srednjoazijski ovcar niko nesme u dvoriste da udje bez nas

Gost
Miroslav
03.12.2023 08:31
Odgovori  MileMile

Nije ni blizu teske kategorije.Ima tu jos dosta pasa koji mogu ozbiljno da konkurisu na ovoj listi.

Gost
Puškaš
03.12.2023 09:03
Odgovori  MileMile

Često izbacuju Malinoe iz ovih spiskova!! A ubedljivo su naj pametniji i dokazano je!!

Gost
Uroš
03.12.2023 10:58
Odgovori  Puškaš

Pamet ne znači i sigurnost da li ste videli kako par rotova ( mužjak i ženka) satire čopor ovcarskih pasa,

Gost
Djura
03.12.2023 10:18
Odgovori  MileMile

Mozda je taj belgijanac dobar za nesto drugo. Treba videti na nekom kineskom portalu kakav je kad se skuva. Mozda vredi…sta znam.

Gost
Goran
03.12.2023 03:58

A sarplanibac ?

Gost
Bo
03.12.2023 08:20
Odgovori  Goran

Šarac je najbolji pas na svetu,može i terijer da bude tu.

Gost
Aleks
03.12.2023 10:23
Odgovori  Goran

Šarac je neverovatan, moj prvi pas! Pored njega sam imao: Napuljskog Mastifa, Velikog Crnog Ruskog Terijera, Nemačkog i Kavkaskog Ovčara, Alabaija, Pita i Staforda… družio se sa dosta Cane Corso-a, Ridgeback-a, Akita, Presa Canario-a, Malinoa…
SOP je 2-3 dimenzije iznad bilo kog drugog radnog psa

Gost
LanMi
03.12.2023 08:05

Mislim da ste zaboravili na Azijata, Ja imam odgaivačnicu Američe Akite i mislim da su daleko ispred Nemačkog Ovčara…

Gost
Misel
03.12.2023 09:42
Odgovori  LanMi

On bi trebao da bude tu tacno tako, neverovatan pas

Gost
Aleks
03.12.2023 09:59

Najbolji na svetu, a domaći – Srpski Odbrambeni Pas!
SOP, razvaljuje sve gore nabrojane i bilo kog drugog psa!
To je proverena ČINJENICA, a ne neki mumbo-jumbo, ja mislim, moj pas ovo ono…

Gost
Sofronije
03.12.2023 10:51
Odgovori  Aleks

Kad SOP bude izgledao isto ili bar priblizno slicno u 2 dvorista koja ga koriste mozda ga neko i pomene. A ne ovako , svako ima SOPa koji je najbolji a izgledaju kao defekti mesanci koji lice redom od jazavicara do rota. Cirkus ste napravili sa tom nazovi rasom.

Gost
Dragan
03.12.2023 10:17

A moj Bigl ? 🙂

Last edited 2 Meseci Ranije by Dragan
Gost
Veselin djurovic
03.12.2023 10:50

Hahaha!Dje vam je Alabaj(vrsta Azijata)Taj laje na pticu kad proleti.Ubija zmije kao ud sale.

Gost
Jovan
03.12.2023 11:55

Najopasnije,a ne najpmetnije . Promasili ste temu iako imate najpmetnije pse

Gost
Ivan
03.12.2023 13:18

Jazavičar!

Gost
Jovan.ns
03.12.2023 15:12

Malinoa je kurton

Povezane vesti