Namirnice koje bi trebalo češće jesti ako ste pušači

Rizik plućnih bolesti, kao i nastanak karcinoma drastično smanjuje prestanak pušenja, ali ako zanemarujete tu činjenicu, onda bi trebalo pažljivo birati šta će se naći na vašem tanjiru.

Najnovija istraživanja pokazala su da pojedine namirnice mogu poboljšati zdravlje pluća pa ih je poželjno češće uvrstiti u jelovnik ako ste pušač. U istraživanju je učestvovalo 680 ljudi od kojih su neki bili pušači, neki bivši pušači i nepušači, a odgovarali su na pitanja vezana za njihovu trenutnu ishranu. Svi su bili podvrgnuti merenju na spirometru, metodi koja meri plućnu funkciju, odnosno plućni volumen i brzinu protoka vazduha kroz disajne puteve prilikom udisanja ili izdisanja. Test je ponovljen i 10 godina kasnije.

Rezultati istraživanja pokazali su da su pušači koji su konzumirali mnogo jabuka, banana i paradajza imali najmanje oštećenja na plućima tokom tog razdoblja. Naučnici objašnjavaju da je razlog taj što su te namirnice bogate antioksidansima koji pomažu u smanjenju upala disajnih organa, potencijalno poboljšavaju zdravlje pluća i pomažu pri obnavljanju oštećenog tkiva pluća koje je nastalo dugogodišnjim pušenjem.

Autor: nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti