NAVIKA SREĆNIH LJUDI: Postavite sebi samo jedno pitanje svakog dana

Foto: Pexels

Kladimo se da svako želi da bude srećnija osoba. Morgan Hausel, autor bestselera Psihologija novca objašnjava da pronalaženje doživotne sreće i tajna srećnih ljudi nije stvaranje što više velikih, blistavih trenutaka. Umesto toga, sreća je skup malih blagotvornih navika i sposobnost da pronađemo radost u svakodnevici. Džepovi radosti postoje svuda – pa pronađite sreću u tim svakodnevnim interakcijama. Da bi lako identifikovao koje vam svakodnevne navike donose radost, on preporučuje da sebi postavite ovo pitanje: koji je to svakodnevni zadatak danas za kojim ću biti nostalgičan u budućnosti?

Kako da procenite svoju životnu sreću?

Šanse su da će vaš odgovor na ovo pitanje biti sasvim običan. Na primer, razmislite o čekanju u redu u u banci u kome vam je dosadno i poprilično ste razdražljivi jer se red tako sporo pomera. Sada, „Zamislite da imate 90 godina i da ste na samrti“, objašnjava Hausel. „Neko vam daje vremeplov i kaže: ‘Možete da se vratite i doživite trenutak u svom prethodnom životu – i to trenutak u kome stojite u redu u banci. Da imate takvu priliku verovatno biste bili zahvalni na mogućnosti da dišete, stojite, vidite sunce i razgovarate sa ljudima u redu.“
Nije vam potrebna vremenska mašina da biste cenili sadašnji trenutak. Prema Hauselu, tajna sreće se krije u osećaju zahvalnosti.

„Dakle, koji je to svakodnevni zadatak danas za kojim ću biti nostalgičan u budućnosti?“ Hausel predlaže da se zapitate. Možda je to kupovina namirnica sa partnerom, vožnja dece u školu ili šetanje psa oko bloka. Šta god da je, pokušajte da cenite taj trenutak zbog njegove jednostavnosti.
Psihološkinja sa Harvarda i istraživač svesnosti, dr Elen Langer, daje sličan predlog: „Sve može biti zabavno ili barem zanimljivije.“ Ona predlaže da promenite svoju dnevnu rutinu i pokušate da i najmanje aktivnosti učinite zabavnijim kada možete – kao, recimo, pranje sudova ili čišćenje kuće. Kada nađete sreću u ovim malim trenucima, vaš život postaje sve radosniji.

Sensa

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti