Neki biljni preparati mogu smanjiti delovanje terapija kod pacijenata koji se leče od raka

Foto: Wikimedia Commons

Tablete belog luka, đumbira ili ginko biloba pilule mogu usporiti zarastanje rana koje nastanu kao posledica lečenja raka dojke, piše BBC

Portugalska profesorka i doktorka Maria Žoao Kardoso tvrdi da nema dovoljno dokaza o da biljna terapija ili biljne kreme zaista „deluju“.

„Lekari bi trebalo da budu angažovaniji kada pacijentima postavljaju pitanja o tome kakve dodatne preparate uzimaju u sklopu terapije lečenja raka“, rekla je Kardoso, glavni hirurg u lisabonskom Centru za lečenje karcinoma.

Kod svake pete osobe koja boluje od raka dojke razviju se i rane na koži, što se kod drugih oblika raka događa ređe. Brojni preparati na bazi biljaka mogu uticati na učinkovitost terapije ili hemioterapije, a zbog nekih se krv zgrušava sporije, što rezultira sporijim zarastanjem rane.

Prof. Kardoso navela je nekoliko biljaka čiji preparati mogu kod pojedinih pacijenata uticati na zgrušavanje krvi- beli luk, ginko biloba, ginseng, kineski androfagis, vratić, glog, divlji kesten i kurkuma i podseća na glavni cilj medicine: Ne činiti štetu.

Autor: nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti