Danas je Muđunarodni dan epilepsije, a za zaštitnu boju osoba obolelih od epilepsije izabrana je boja lavande koja simbolizuje usamljenost kako bi se skrenula pažnja na činjenicu da su ljudi koji boluju od epilepsije i dalje stigmatizovani i kako je nužno to promeniti. 

Epilepsija je najčešća hronična neurološka bolest i pogađa oko jedan posto stanovništva,a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO) od epilepsije u svetu boluje oko 50 miliona ljudi.

Bolest predstavlja ogroman socioekonomski teret obolelima, njihovim porodicama i društvu u celini, a zbog stigme koja je vekovima prati, oboleli ne žele da se zna za njihovu bolest, bojeći se otkaza na radnom mestu, nemogućnosti zapošljavanja, daljeg školovanja, ravnopravnog učestvovanja u društvenim aktivnostima, sklapanja poznanstava, prijateljstva i braka, odnosno nepravedne društvene osude i svih njenih posledica.

Isključivanje osoba s epilepsijom iz radne okoline i društvenih aktivnosti dodatno pogoršava samu bolest jer utiče na psihički status osobe, uzrokujući osećaj odbačenosti, manje vrednosti, a u težim slučajevima i depresivni poremećaj koji dodatno otežava lečenje.

U više od polovine epileptičkih napada bolesnik nema gubitak svesti, a simptomi su razni kratkotrajni poremećaji motoričkih, slušnih, čulnih ili funkcija unutrašnjih organa (srca, pluća, creva), uz zanesenu ili potpuno očuvanu svest. Zato je potrebno unapređenje znanja o epilepsiji, prepoznavanje i adekvatno lečenje, za dobrobit naših bolesnika, njihovih porodica i društva u celosti.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments