Osećate se iscrpljeno tokom nedelje? Stručnjak za spavanje otkriva zašto vam leškarenje tokom vikenda neće pomoći

Foto: Pixabay

Nakon muke da se dovoljno naspavate od ponedeljka do petka, malo je verovatno da će dodatnih nekoliko sati u krevetu u subotu i nedelju nadoknaditi dug za spavanje nagomilan tokom nedelje, kaže stručnjak za spavanje i cirkadijalni ritam profesor Rasel Foster.

Veliki broj studija pokazuje da čak i spavanje 10 sati noću tokom vikenda neće vratiti vašu kognitivu sposobnost na brzinu. Zapravo, može da pokvari unutrašnji sat tela – što otežava noćni san.

-Ljudima je u proseku potrebno osam sati sna noću. Ali šest do deset i po sati je zdrav raspon. Oni koji imaju ovakav režim ne moraju da brinu. Ali onima koji se redovno osećaju umorno, razdražljivo, impulsivno i kojima su potrebna zašećerena ili kofeinska pića verovatno treba više vremena u krevetu. Međutim, nadoknađivanje izgubljenih sati zatvorenih očiju tokom vikenda spavanjem nije najbolji način da se to postigne- kaže Foster za Dejli mejl.

Laboratorijske studije su pokazale da ako prespavate vikendom, čak i ako je to do 10 sati, još uvek do ponedeljka niste uspeli da se odmorite i nadoknadite propušten san.

Međutim, spavanje tokom vikenda može imati uticaj na vaš telesni sat ako vas sprečava da ujutro ustanete bez problema, kaže profesor Foster.

-Izlaganje jutarnjem svetlu pomaže telu da uđe u obrazac da se ranije budi i ranije zaspi- objašnjava profesor Foster i predlaže da oni koji su neispavani odu na spavanje ranije uveče i da se drže svoje redovne rutine.

On je dao i nekoliko saveta za bolji san- držati se redovnog odlaska u krevet svako veče, zamračiti sobu, vežbanje nekoliko sati pre odlaska u krevet, što manje kofeina i alkohola tokom popodneva i predvečerja, kao i zapisivanje problema koji vas muče pred spavanje kako biste olakšali san.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti