Претрага
Претрага
Close this search box.

OVA ČORBA POJAČAVA KRVNU SLIKU I GVOŽĐE DIŽE U NEBESA: Izvorište je ZDRAVLJA, dovoljan je samo ZALOGAJ

Foto: Printscreen/Youtube/ Production of fruits and vegetables

Od koprive su svašta kuvali još stari Rimljani, pa i naše bake, ali je tokom godina ova skromna biljka postala prilično zanemarena u modernoj kuhinji. To je prava šteta jer zaslužuje posebnu pažnju. Ali treba znati da su za kuvanje dobri samo njeni mladi, nežni vrhovi, a stabljika i donji listovi nisu jestivi.

Mlada kopriva, poznata po svojim brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući visok sadržaj gvožđa, vitamina C i antioksidanata, čini osnovu ove nutritivno bogate i ukusne čorbe.

Servira se topla, često uz dodatak krutona ili svežeg hleba, ova čorba je idealan prolećni obrok koji ne samo što greje i zadovoljava apetit, već i podržava opšte zdravlje zahvaljujući impresivnom spektru nutrijenata. Čorba od mlade koprive simbol je buđenja prirode i savršen način da se uživa u darovima proleća.

Osim čorbe od koprive možete napraviti i prilog od povrća, možete je staviti i u meke sireve, te koristiti kao punjenje za zdrave projice.

Sastojci (za 4 osobe):

500 g mladih listova koprive

4 ljutike (ili 1 crveni luk)

2 kašike putera

1 veliki krompir

250 ml kisele pavlake

so, biber

krutoni (prženi komadići hleba)

Priprema:

1. Odvojite trećinu listova koprive, operite ih i sitno iseckajte.

2. Opranu i sitno iseckanu ljutiku i puter dinstajte u šerpi oko pet minuta sve dok ljutika ne omekša.

3. Umešajte cele listove koprive i sve pržite oko minut.

4. Dodajte oljušten i na kockice isečen krompir, 1 l vode i so po želji.

5. Kad krompir omekša, sve izblendirajte u gladak potaž.

6. Podesite začine i ubacite seckane listove koprive sa početka recepta, pavlaku i krutone.

Espreso/24sedam/

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti