Najlakši, ali i najukusniji, recept za tortu od vanile koju možete napraviti s pristupačnim sastojcima iz kuhinje. Za ovaj desert vam nisu potrebna jaja, mleko, a ne treba vam maslac.
Sastojci
- 1 i po šolja brašna
- 1 šoljica šećera
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica belog sirćeta
- 5 kašika ulja kanole (uljane repice)
- 1 i po kašičica ekstrakta vanile
- 1 šoljica vode
Zagrejte pećnicu na 180 stepeni. Četvrtastu tepsiju obložite papirom za pečenje, ostavljajući centimetar preko svake strane iznad, radi lakšeg uklanjanja.
U veliku posudu za mešanje dodajte suve sastojke i dobro promešajte. U suvoj smesi oblikujte tri udubljenja. U jednu dodajte sirće. U drugu dodajte ekstrakt vanile, a u treću ulje. Odozgo prelijte vodom i drvenom kašikom mešajte dok se potpuno ne sedini.
Prebacite testo za kolač od vanile u obložen pleh. Pecite 25-30 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi u tepsiji 10 minuta, a zatim prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
nsuzivo.rs