Претрага
Претрага
Close this search box.

OVO JE NAJPOPULARNIJA REČ NA SVETU! Gotovo svi je razumeju, a malo ko zna njeno pravo značenje

Foto: Pexels.com

Tu reč svakodnevno upotrebljavamo, što u govoru, što u porukama koje sa nekim razmenjujemo, a Alan Metkalf, stručnjak za istoriju i značenje reči tvrdi da je to najčešće izgovorena i otkucana reč na planeti. U pitanju je reč OK!

Ako se pitate zašto smo rekli da je to možda i najmisterioznija reč na svetu – zato što njeno etimološko poreklo nikada nije tačno utvrđeno. Postoji veliki broj manje ili više uverljivih teorija o poreklu reči.

Prvi put je zabeležena upotreba ovog izraza 23. marta 1839. godine, u američkim novinama “Boston mornin post”. Etimološki, ova reč nema direktne veze sa latinskim, grčkim ili bilo kojim drugim drevnim jezikom.

Oksfordski rečnik, na svom sajtu odbacuje tvrdnje da najopopularnija reč na svetu potiče iz nekih grčkih i škotskog izraza za u redu je, već tvrdi da je OK skraćenica od “all correct”, što znači “u redu, sve tačno”.

Danas ovu skraćenicu koristimo kada želimo da kažemo da smo saglasni sa nečim, da nešto odobrimo ili sagovorniku damo do znanja da smo sve razumeli. I zanimljivo je da, gotovo da nema osobe na planeti koja neće razumeti šta ste joj rekli tim OK, bez obzira na to kojim jezikom govori.

mondo

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Маки
10.06.2024 21:23

Па ваљда ћемо пре веровати Политикином забавнику. Тамо пише да је то печат са буради који значи да је то буре доброг квалитета, печатом потврђује О’Кели. Тај печат је на дивљем Западу био гсранција испрсвности, па се пренео и у сферу изван трговине алкохолом.

Povezane vesti