Tarator je poznata balkanska supa od krastavaca, karakteristična za bugarsku, makedonsku i albansku kuhinju, a popularna je i u nekim delovima Srbije. Zanimljivu notu daje joj aromatizovani med, a dodatnu svežinu limun i grčki jogurt.
Kad nam je vruće posebno žudimo za hladnim jelima. Opšte je poznato da je gaspačo kraljica hladnih supa, a danas vam donosimo tipičnu alternativu s područja Balkana.
Recept za hladnu supu sa krastavcima
Potrebno je:
– krastavac 4 komada
– grčki jogurt 200 ml
– voda 250 ml
– beli luk 1 čen
– kopar 1 svežanj
– mladi luk 4 komada
– limun 1 komad
– maslinovo ulje 2 kašike
– orasi 100 g
– zvezdasti anis 1 komad
– med 2 kašike
– so
– sveže mleveni crni biber
Priprema:
Operite krastavce i odsecite im krajeve, zatim 2 krastavca narendajte, a druga 2 naseckajte na sitne kockice. Sve zajedno izmešajte u činiji. Ulijte med u malu posudu i dodajte zvezdasti anis. Kratko zagrevajte na laganoj vatri da med upije arome zvezdastog anisa, pa uklonite zvezdasti anis, potom aromatizovani med prelijte preko krastavaca.
Sitno naseckajte beli luk i dodajte krastavcima, zajedno sa sokom i koricom jednog limuna. Sitno naseckajte mladi luk, kopar i orahe, s tim da orahe pre toga možete i da tostirate za jaču aromu. Dodajte u činiju sa krastavcima. Dodajte grčki jogurt, sve dobro izmešajte i posolite i pobiberite prema ukusu.
Dodajte vodu i maslinovo ulje. Dobro izmešajte i držite u frižideru 3 sata da se dobro ohladi i svi ukusi prožmu. Čorbu možete da poslužite sa ledom da bude još hladnija i više osvežavajuća.
zena.blic.rs