Danas je ponedeljak i hladno je. Zagrejte dušu i čula ovom slatkom čokoladnom baklavom.
Sastojci:
- 500 grama tankih kora
- 100 grama čokolade za kuvanje/mlečne
- 200 grama oraha
- 250 grama maslaca/margarina
- 1 kilogram šećera
- 1/2 litra vode
- sok od pola limuna
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema:
Samleti orahe i narendati čokoladu na sitno rende i sjediniti lepo. Svaku koru preklopiti prema sebi i po ivici kore stavljati dve kašike mešavine čokolade i oraha i uviti u malu rolnu. Kada ste to završili i poređali u pleh, iseći na malu parčad, potreban vam je baš oštar nož da se baklavice ne bi „spljeskale“ dok ih pritiskate prilikom sečenja.
Kad ste i to uradili, zalijte ih ravnomerno blago istopljenim maslacem/margarinom i pecite 10 minuta u prethodno ugrejanoj rerni na 220 stepeni, a zatim smanjite temperaturu na 150 stepeni, pecite dok se ne zarumene.
Za to vreme ukuvajte sirup, šerbet od šećera, vode, soka od limuna i vanilin šećera, ali samo da baci nekoliko ključa.
Zaliti vruću baklavu vrućim šerbetom (ovo je jako važno) i kada se malo prohladi, okrenite baklavice i na drugu stranu da ravnomerno upiju.
nsuzivo.rs