Palenta je nekad bila hrana za siromašne a sada je specijalitet.
Evo kako se ona sprema u severnoj Italiji.
Kao što su Italijani na jugu prikupljali energiju zahvaljujući testenini, severnjaci bi uglavnom jeli palentu.
To je, ipak, jelo koje ima dužu istoriju od pice i testenine.
Ključ popularnosti ovog jela leži u njegovoj svestranosti. Može se poslužiti sa gotovo svim dodacima i zato se proširilo na sve delove Italije, ali i ostatka sveta.
Palentu je najbolje pripremiti sa svežim sastojcima, posebno lokalno uzgajanim povrćem.
U Srbiji se palenta priprema na nekoliko načina; neki kombinuju vodu i mleko, a drugi stavljaju ulje u vodu.
Ali, gastronomska istraživanja su došla do zaključka da je najkremastija palenta ona kojoj se na kraju doda parče putera.
Ako i vi želite da naučite kako da napravite ovo sjajno jelo, evo tog recepta.
Sastojci:
4 šolje vode
1 kašičica soli
1 šolja palente
3 kašike putera
pola šolje sveže rendanog parmezana (opciono)
Postupak:
U posudu za kuvanje srednje veličine stavite vodu, posolite i pustite da voda proključa. Nakon toga lagano protresite palentu, ali u isto vreme stalno mešajte smesu da ne ostanu grudvice. Smanjite temperaturu i pustite da voda polako ispari, ali nastavite da mešate dok se palenta dovoljno ne zgusne. Nakon što je skuvana, sklonite je sa šporeta i dodajte puter da bude još kremastija i ukusnija. Po želji možete dodati i parmezan. Sve dobro promešajte i uživajte, predlaže gastro.24sata.hr.
Kada se pripremi u tvrđem obliku, palenta se uglavnom bolje slaže sa jelima od supe.
Ali kada je kremasta palenta u pitanju, nećete pogrešiti ako je kombinujete sa svežom ribom.
penzionisani.bizportal.rs