Претрага
Close this search box.

PALENTA ZA DORUČAK PO ITALIJANSKOM RECEPTU Trik je u ovom sastojku

Foto: Printscreen/YT/FOOD WISHES

Palenta je nekad bila hrana za siromašne a sada je specijalitet.

Evo kako se ona sprema u severnoj Italiji.

Kao što su Italijani na jugu prikupljali energiju zahvaljujući testenini, severnjaci bi uglavnom jeli palentu.

To je, ipak, jelo koje ima dužu istoriju od pice i testenine.

Ključ popularnosti ovog jela leži u njegovoj svestranosti. Može se poslužiti sa gotovo svim dodacima i zato se proširilo na sve delove Italije, ali i ostatka sveta.

Palentu je najbolje pripremiti sa svežim sastojcima, posebno lokalno uzgajanim povrćem.

U Srbiji se palenta priprema na nekoliko načina; neki kombinuju vodu i mleko, a drugi stavljaju ulje u vodu.

Ali, gastronomska istraživanja su došla do zaključka da je najkremastija palenta ona kojoj se na kraju doda parče putera.

Ako i vi želite da naučite kako da napravite ovo sjajno jelo, evo tog recepta.

Sastojci:

4 šolje vode
1 kašičica soli
1 šolja palente
3 kašike putera
pola šolje sveže rendanog parmezana (opciono)

Postupak:

U posudu za kuvanje srednje veličine stavite vodu, posolite i pustite da voda proključa. Nakon toga lagano protresite palentu, ali u isto vreme stalno mešajte smesu da ne ostanu grudvice. Smanjite temperaturu i pustite da voda polako ispari, ali nastavite da mešate dok se palenta dovoljno ne zgusne. Nakon što je skuvana, sklonite je sa šporeta i dodajte puter da bude još kremastija i ukusnija. Po želji možete dodati i parmezan. Sve dobro promešajte i uživajte, predlaže gastro.24sata.hr.

Kada se pripremi u tvrđem obliku, palenta se uglavnom bolje slaže sa jelima od supe.

Ali kada je kremasta palenta u pitanju, nećete pogrešiti ako je kombinujete sa svežom ribom.

penzionisani.bizportal.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti