Jaja su prehrambeni proizvod koji izaziva mnogo kontroverzi. U prošlosti su jaja često bila predmet kritika, okrivljena za podizanje nivoa holesterola i povećanje rizika od srčanih oboljenja. Danas je poznato da su stručnjaci godinama grešili, a jaja su jedan od najboljih proizvoda za jelo.
Loša reputacija jaja
Tokom 1980-ih i 1990-ih, jaja su, uprkos svojoj popularnosti, bila centar negativne pažnje medija i stručnjaka za ishranu. Istaknuto je da sadrže mnogo holesterola, koji bi mogao da bude potencijalna pretnja zdravlju srca. Međutim, trenutna istraživanja osporavaju ovo gledište, sugerišući da veza između konzumiranja jaja i srčanih bolesti može da bude manje jasna nego što se ranije mislilo. Istraživanje na ovu temu izašlo je na videlo u aprilu 2024. godine i objavljeno je u Journal of the American College of Cardiology.
“Znamo da su kardiovaskularne bolesti u određenoj meri posredovane faktorima rizika kao što su visok krvni pritisak, visok holesterol, povećan BMI i dijabetes. Obrasci ishrane i navike mogu da imaju značajan uticaj, a bilo je mnogo oprečnih informacija o tome da li su jaja bezbedna da se jedu, posebno za ljude koji imaju ili su u riziku od srčanih bolesti”, rekla je dr Nina Nouhraveš, naučni saradnik na Institutu za klinička istraživanja u Daramu i glavni autor studije.
“To je mala studija, ali nam daje uverenje da je jedenje obogaćenih jaja u redu u smislu efekata na lipide tokom četiri meseca, čak i među populacijama sa visokim rizikom”, dodala je.
Debata je još uvek u toku, ali stručnjaci se slažu u jednom – jaja nude brojne zdravstvene prednosti. Oni su pristupačan izvor proteina i bogata su vitaminima, mineralima i antioksidansima. Igraju ključnu ulogu u zaštiti ćelija od oštećenja i mogu čak da pomognu u prevenciji hroničnih bolesti kao što su bolesti srca i rak.
Jaja mogu da imaju pozitivan efekat na neke biomarkere povezane sa srčanim oboljenjima. Jaja vas dugo drže sitima, tako da su odličan izbor za ljude koji pokušavaju da smršaju, prestižući druge popularne opcije za doručak, kao što su žitarice.
Kako jesti jaja?
Međutim, preporuke za ljubitelje jaja su oprezne. Za zdrave odrasle osobe, preporučuje se da jedu 1-2 jaja dnevno kao deo raznovrsne ishrane. Ljudi sa visokim nivoom holesterola treba da se ograniče na 4-5 jaja nedeljno. Za one koji su i dalje zabrinuti zbog nivoa holesterola, stručnjaci predlažu jednostavne modifikacije, kao što su prženje jaja u ulju avokada umesto putera ili uparivanje sa povrćem, a ne masnim dodacima kao što su kobasica ili slanina.
Sa ovim informacijama, jaja ponovo dobijaju na značaju kao vredan element uravnotežene ishrane. Stoga ih vredi redovno imati na našim tanjirima za doručak.
mondo.rs