Spanać je pun hranljivih nutrijenata, zbog čega je uvek dobar izbor majki kada pripremaju hranu najmlađima. Naravno, ne treba ignorisati činjenicu da je ovo zeleno lisnato povrće omiljeno i odraslima koji zbog zdravlja i fit forme vole često da je vide na svom stolu. Iako se spanać može spremiti na razne načine i neko voli da ga kuva, ipak je pečeni spanać mnogima jedno od omiljenih jela. Takođe, domaćice vole rado da ga spremaju zbog jedinstvenog ukusa.
Sastojci:
- 1 kg svežeg ili smrznutog spanaća
- 4 jaja
- 2 kašike prezli
- 3 kašike brašna
- 2 kašike aleve paprike
- jedna velika glavica crnog luka
- 200 g sira po želji
- 4 kašike ulja
- jedna šolja kiselog mleka
- jedna šolja vode
Priprema:
Operite i očistite spanać, ali nemojte uklanjati stabljike. Potom ga stavite u duboku šerpu i kuvajte dok sasvim ne omekša. Kad je spanać skuvan, izvadite ga rešetkastom kašikom iz šerpe tako da se ocedi od viška vode. Posudu u kojoj ćete ga peći premažite uljem, sipajte prezle, pa spustite spanać na dno.
Očistite crni luk od ljuske, pa ga iseckajte na dasci. Ubacite crni luk u drugu posudu, dodajte mu jaja, brašno, kiselo mleko i vodu, pa sve dobro izmešajte. Smesu sipajte preko spanaća, a odozgo pospite izdrobljeni sir i pecite u rerni na 250 stepeni dok se ne uhvati korica.
Ovako pripremljen spanać je odličan prilog uz meso ili kobasice, ali ga možete poslužiti i samo uz sezonsku salatu ili jogurt.
Prijatno!