Pojačane preventivne mere zaštite od Afričke svinjske kuge

U Južnom Banatu značajno su pojačane preventivne mere zaštite od Afričke svinjske kuge.

To je neophodno s obzirom na činjenicu da je zaraza potvrđena u beogradskoj opštini Mladenovac, a i zbog blizine Rumunije u kojoj je ova bolest dobila razmere epidemije.

Aleksandar Kutlešić iz Banatskog Karlovca jedan je od najvećih uzgajivača svinja u južnom Banatu. Trenutno ih ima oko 500. Pojačao je mere zaštite od zaraze čim je stigla zvanična potvrda o pojavi Afričke svinjske kuge na području Mladenovca.

„Osnovno je da se podigne nivo higijene i bezbednosti u smislu presvlačenja prilikom svakog ulaska u objekat i da se postave dezinfekcione barijere ispred objekta“, kaže Aleksandar Kutlešić, uzgajivač svinja iz Banatskog Karlovca.

Na njegovo imanje svakodnevno dolazi veterinar kako bi se pratilo zdravstveno stanje svinja i na vreme odreagovalo na prve naznake ove bolesti a to su apatija, krvarenje, probavne smetnje.

„Ako se ispostavi žarište ne znam tačno kakve su sve procedure kada je u pitanju uništavanje životinja. Kada posle ponovo može da se pokrene proizvodnja? Mislim da su to neki ozbiljniji prblemi. Koliko sam čuo država će nadoknaditii štetu svakom proizvođaču ukoliko se to desi i to je pozitivno“, kaže Kutlešić.

U Veterinarskom institutu Pančevo kažu da trenutno u južnom Banatu nema sumnjivih slučajeva kada je u pitanju Afrička svinjska kuga.

Najviše su u opasnosti mala gazdinstva gde se svinje uzgajaju na tradicionalan način i hrane pomijama koje bi trebalo obavezno termički obraditi. Virus je osetljiv na visoke temperature dok u zamrzivaču može da preživi i 1000 dana.

„Ako meso zaražene svinje dospe u zamrzivač u naredne tri godine mi imamo izvor zaraze u tom zamrzivaču. Ukoliko se jedan jedini deo mesa termički ne obradi i završi u lancu ishrane svinja ili čak voda kojom se meso odleđuje to je prilika da se ponovo vrati virus u lanac ishrane svinja i da imamo ponovo oboljenje“, kaže Aleksandar Živulj, veterinar u Veterinarskom institutu Pančevo.

Iz Veterinarskog instituta Pančevo apeluju da se svaka promena zdravstvenog stanja kod životinja odmah prijavi nadležnom veterinaru ili Institutu kako bi se na vreme reagovalo i sprečilo širenje bolesti.

Izvor: RTV

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
pancevac
21.08.2019 17:51

svaka cast

Gost
pancevac
21.08.2019 17:52

svaka cast

Gost
pancevac
21.08.2019 17:53

svaka cast

Gost
pancevac
21.08.2019 17:53

svaka cast

Povezane vesti