Posne bolonjeze špagete sa sočivom su vrlo aromatične i pune povrća, idealne za ručak tokom posta.
Sastojci:
- špagete po ukusu
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 srednji luk iseckan
- 1 štap celera, iseckan
- 1 velika šargarepa, seckana
- 1 grančica ruzmarina
- 1 lovorov list
- 250 g pečuraka narendanih na krupno
- 40 ml belog vina
- 500 ml povrtnog temeljca
- 680 ml paradajz pirea
- 125 g sočiva
- 1 kašičica soli
- biber po ukusu
- 40 ml nezaslađenog sojinog mleka
- 30 ml soja sosa
Recept za posne bolonjeze špagete sa sočivom:
Za posne bolonjeze špagete sa sočivom prvo propržite 1 srednji luk, 1 rebro celera i 1 veliku šargarepu (sve iseckano), na 2 kašike maslinovog ulja, 5 minuta. Dodajte 1 grančicu ruzmarina, 1 lovorov list i 226 g narendanih pečuraka. Pržite na srednjoj vatri 5 minuta.
Dodajte belo vino i ostavite da potpuno ispari. Sipajte povrtni bujon, paradajz pire, sočivo, so i biber. Krčkajte otklopljeno oko 30 minuta ili dok se sočivo ne skuva i sos ne postane gust. Umešajte sojino mleko i soja sos, izvadite začinsko bilje. Servirajte uz špagete. Možda ćete želeti da napravite i špagete sa crvenim kupusom na sečuanski način.