Претрага
Close this search box.

Prave jugoslovenske: Zagorski štrukli koje je Tito obožavao da jede i slatke i slane

foto: Printscreen/youtube/Natašine Slastice

Najbolje od svega je što štrukli postoje i u slanoj i u slatkoj verziji, u zavisnosti od nadeva koji napravite

Bilo da ste jugonostalgičari ili prosto volite jela od testa, predlažemo vam da napravite zagorske štrukle koje su po mnogim pričama i svedočanstvima bile omiljeno jelo bivšeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita.

Možete ga služiti kao dodatak jelu, predjelo ili samo za sebe, ali i kao dezert ukoliko sir iz ovog recepta zamenite nekim džemom ili drugimslatkim nadevom.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 250 g oštrog brašna
  • 3 jaje
  • so
  • 3 dcl vode
  • 0,5 dcl ulja
  • 75 grama svežeg sira
  • pola litre pavlake za kuvanje
  • Priprema:

    1. Testo napravite od brašna, vode, 1 jajeta, soli i ulja.
    2. Umesite ga tako da ne bude žilavo i ostavite da odstoji oko 30 minuta.
    3. Testo razvucite što tanje na čistom stolnjaku posutom brašnom.
    4. Pomešajte sir, so i jaja i polako posipajte po razvučenom testu.
    5. Koristite se stolnjakom kako biste testo lakše uvili u rolat i kako se ne bi raspalo.
    6. Uvijeno testo seckajte na komade (kocke) odgovarajuće veličine praveći štrukle.
    7. U lonac sipajte vodu, ulje i malo soli, pa kad voda proključa ubacite štrukle u nju i kuvajte ih po 3 minuta u kipućoj vodi.
    8. Skuvane štrukle stavite u vatrostalnu posudu, prelijte pavlakom za kuvanje i pecite dok ne porumene.

glossy.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti