Najbolje od svega je što štrukli postoje i u slanoj i u slatkoj verziji, u zavisnosti od nadeva koji napravite
Bilo da ste jugonostalgičari ili prosto volite jela od testa, predlažemo vam da napravite zagorske štrukle koje su po mnogim pričama i svedočanstvima bile omiljeno jelo bivšeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita.
Možete ga služiti kao dodatak jelu, predjelo ili samo za sebe, ali i kao dezert ukoliko sir iz ovog recepta zamenite nekim džemom ili drugimslatkim nadevom.
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 250 g oštrog brašna
- 3 jaje
- so
- 3 dcl vode
- 0,5 dcl ulja
- 75 grama svežeg sira
- pola litre pavlake za kuvanje
-
Priprema:
- Testo napravite od brašna, vode, 1 jajeta, soli i ulja.
- Umesite ga tako da ne bude žilavo i ostavite da odstoji oko 30 minuta.
- Testo razvucite što tanje na čistom stolnjaku posutom brašnom.
- Pomešajte sir, so i jaja i polako posipajte po razvučenom testu.
- Koristite se stolnjakom kako biste testo lakše uvili u rolat i kako se ne bi raspalo.
- Uvijeno testo seckajte na komade (kocke) odgovarajuće veličine praveći štrukle.
- U lonac sipajte vodu, ulje i malo soli, pa kad voda proključa ubacite štrukle u nju i kuvajte ih po 3 minuta u kipućoj vodi.
- Skuvane štrukle stavite u vatrostalnu posudu, prelijte pavlakom za kuvanje i pecite dok ne porumene.
glossy.rs