Претрага
Претрага
Close this search box.

PRAVILA HRONO ISHRANE: Kilogrami nestaju bez gladovanja, a ključ je u jednoj caki

Foto: elements.envato.com

Pravila hrono ishrane veoma su jednostavna, a veruje se da se na ovaj način tope kilogrami.

Hrono ishrana jedno vreme je bila veoma popularna, a zasniva se na kombinovanju određene vrste namirnica, i konzumiranju namirnica sa pravilnim vremenskim intervalom između obroka.

Hrono ishrana se u svetu ne posmatra kao dijeta, već kao odnos prema hrani ili način života, slično kao sa vegeterijanstvom. Osnovno pravilo je da pauza između dva obroka bude najmanje 4 sata, a najviše 6 sati. Idealno je da razmak između dva obroka bude 5 sati.

Između obroka nije dozvoljeno grickati ili užinati, a obroci se ne smeju preskakati.

Za doručak bi trebalo da jedete masti, kao npr, jaja, sir, meso, i možete kombinovati ugljene hidrate, ali bi trebalo da budete pažljivi, tj. da to budu ugljeni hidrati koji su “sporogorući”, tj. sporije otpuštaju šećer u krvi.

Za ručak se jedu portieni kao što su organsko meso, i to bez hleba, dok se za večeru jedu lakši proteini.

Zbog čega je toliko važno kombinovanje hrane?

U svom istraživanju doktor Delabos je otkrio da se hrana apsorbuje u telu na razne načine, sve u zavisnosti u koje vreme se uzima.

Dakle, ukoliko uveče uzimate šećer i masti, biće sačuvana u telu, ali ukoliko je jedete ujutru, za vas će biti značajan izvor energije za taj dan. Važno je da imate tri obroka, a između njih treba da prođe otprilike pet sati za regulisanje nivoa šećera u krvi i insulina u telu.

Sa hrono ishranom za početnike preporučuje se i interval treninga, a najbolje bi bilo da to bude kombinacija brzog i laganog hoda. Posebno je važno da to bude ujutro ili tokom dana, a ne noću.

Foto: elements.envato.com

Preskakanje obroka je strogo zabranjeno, posebno večera, koja se u drugim dijetama često izbegava.

Hrono ishrana i hrono dijeta za početnike brzo postaje popularna, jer ne uzima u obzir unos kalorija. Mršavite postepeno, a kilogrami se ne vraćaju ako nastavite da praktikujete ova jednostavna pravila.

Ono što je bitno naglasiti kada je hrono dijeta za početnike u pitanju jeste da se ne opterećujete previše ovim pravilima. Ona svakako postoje da bi se poštovala, ali za početak gledajte da budete usmereni na tačno vreme obroka, i bez šećera. Idealna komnbinacija hrane, svakako će doći vremenom, a i ako se desi da za početak pogrešno iskombinujete hranu, neće se desiti ništa strašno.

Hrono ishrana sastoji se iz dva dela i prvi je poznat pod nazivom restrikcija.

Hrono ishrana restrikcija za početnike

Pa baš kao što sam naziv kaže, u ovoj fazi ishrane, neke namirnice su ukinute i ovo je restrikitivan režim ishrane. Ova faza ishrane se primenjuje, ukoliko je vaš cilj, pre svega da izgubite kilograme.

Zamisao hrono ishrane tokom restrikcije trebalo bi da napravi individualniplan za svaku osobu posebno.

Pre početka hrono dijete za početnike, neophodno je da se konsultujete sa nutricionistom i da uradite testintolerancije na hranu. Nakon što uradite test sa nutricionistom, hrana koja se pokaže kao problematična za vas, trebalo bi da se izbaci iz vašeg jelovnika. Na ovaj način ćete oporavati vaš organizam i uspešno će doći do izbacivanja toksina iz vašeg organizma.

Dakle, obzirom da smo prethodno objasnili razliku između hrono ishrane i restrikcije, to bi značilo da osobe koje nemaju veliki višak kilograma, restrikcija u hrono dijeti neće biti potrebna. Za ove osobe biće dovoljno da promene neke navike u životu, jedu zdravije, koje se tiču i hrane, naravno i dobiće vitko, zategnuto telo bez celulita, kao i toliko željan ravan stomak.

(Stil/ Sensa)

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti