Prepoznajte rane simptome Alchajmerove bolesti

Foto: GetMed Urgent Care

Najkarakterističniji simptom ove bolesti je da ljudi počinju da zaboravljaju, ali javljaju se i drugi koje retko ko povezuje upravo s razvojem ove bolesti.

Alchajmerova bolest je jedan je od najčešćih oblika demencije, a reč je o progresivnoj bolesti mozga koja se najčešće karakteriše gubitkom pamćenja.

Najnovije zdrastvene procene govore da bi do 2020. godine u svetu moglo biti 43 miliona obolelih, do 2040. godine čak 81 miliona obolelih od demencije.

Zato je potrebno što ranije prepoznati simptome i započeti s lečenjem. Evo na šta bi trebalo obratiti pažnju ako sumnjate da neko boluje od ove bolesti.

Prvi simptom koji se pojavljuje obično je da osoba zaboravlja za nedavne događaje uz relativnu očuvanost dugoročne memorije, a to se najčešće, pogrešno, pripisuje staračkoj zaboravnosti.

Osoba koja boluje od ove bolesti često ima promene uponašanju, postaje depresivna ili ima navale smeha. Sasvim su uobičajene i situacije kada se ne može setiti gde je ostavila ključeve, a javljaju se i problemi oko prisećanja koji je datum ili godina.

Prostorna orijentisanost, na inače poznatim lokacijama, takođe može predstavljati problem. Nije neobično niti ako se počnu javljaju sumnje u nepoznate osobe, strah, ali i optužbe drugih za krađu nekih ličnih stvari. Javljaju se i problemi s održavanjem svakodnevene higijene, ali i nemogućnost slaganja smislenih rečenica.

Jedan od potreba, koju retko povezuju sa ovom bolesti, je i potreba za češanjem,odnosno javlja se kompulsivni svrab! Neretko se osobe znaju češati i do krvi, ali nije tačno poznato koja je povezanost ovog simptoma s Alchajmerom.

Iako se osobama starije dobi često problemi s vidom takođe pripisuju staračkim tegobama, prema studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Epidemiology to može biti još jedan od ranih simptoma demencije u kasnijim fazama života. Osobe treće životne dobi koje imaju slab vid, imaju pet do deset puta veći rizik odobolevanja od Alchajmerove bolesti ili drugih oblika demencije u periodu od 8,5 godina nakon pogoršanja vida, kažu naučnici.

Autor: nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti