Fenomanalan desert za sve prilike koji pomera granice dobrog ukusa.
Potrebno je
Za testo:
- 100 g neslanog putera
- 1 šolja vode
- 1 šolja brašna
- 4 jajeta
- prstohvat soli
Za fil:
- 4 žumanca
- 100 g šećera
- 3,5 kašike kukuruznog brašna
- 450 ml mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za čokoladni preliv:
- 250 g čokolade
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
U šerpi zagrejte puter dok se ne otopi, pa nalijte vodu i ostavite da proključa. Umešajte brašno i so, pa snažno mešajte dok ne dobijete testo. Skinite sa ringle i ostavite 10 minuta da se prohladi. U testo postepeno dodajte jedno po jedno jaje pa sjedinite mikserom. U pleh obložen papirom za pečenje špricem sipajte testo. Napravite razmak između loptica, pa pecite oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Zasebno umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte brašno. Mikserom dobro sjedinite smesu, pa sipajte 200 ml mleka i vanilu. Prpmešajte dobro. Zagrejte preostalo mleko pa pre vrenja dodajte smesu sa jajima. Kuvajte uz neprestano mešanje, sve dok se ne zgusne. Prebacite u posudu i prekrijte providnom folijom. Pustite da se prohladi. Zatim fil mikserom dobro umutite. U špric za kolače utisnite fil pa njime punite loptice od testa. Čokoladu otopite sa slatkom pavlakom. Prelijte profiterole pripremljenim prelivom.
trpeza.alo.rs