Kugla kremastog sladoleda od vanile će savršeno izbalansirati kiselkastu notu voćnog fila
Krambl sa breskvama je jedan od najboljih letnjih deserta i divan način da iskoristite prednosti sočnih, zrelih breskvi.
Ovaj osvežavajući slatkiš postaje još bolji sa velikom kuglom sladoleda na vrhu.
Spremno je za manje od sat vremena, a možete koristiti čak i smrznute ili konzervirane breskve kada im nije sezona.
Da biste poboljšali slatko kiselkast ukus voća, pogotovo kada je konzervirano ili smrznuto, dodajte malo limunovog soka i više šećera.
Vreme pripreme:
- Oko 30 minuta
Recept:
Za fil:
- 900 g breskvi
- 1 mali limun
- 60 g šećera
- 2 kašičice cimeta
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašičice arome vanile
- 2 kašičice brašna
Za posip:
- 150 g brašna
- 50 g ovsenih pahuljica
- 50 g seckanih oraha
- 150 g smeđeg šećera
- 1/4 kašičice soli
- 227 g maslaca
Priprema:
- Zagrejte rernu na 220 stepeni.
- Preko isečenih breskvi iscedite sok od limuna, a zatim dodajte smeđi šećer, cimet, so, aromu vanile i brašno. Mešajte dok se potpuno ne sjedini i ostavite po strani dok pravite posip.
- U činiju pomešajte brašno, ovsene pahuljice, orahe, šećer i so, a potom dodajte hladni puter i rukama ga utrljajte u smešu dok ne dobijete mrvičasti teksturu.
- Stavite breskve u pripremljenu tepsiju, a zatim rasporedite posip po vrhu.
- Pecite 23 do 28 minuta ili kada korica postane zlatno smeđe boje, a voćni saft se karamelizuje na ivicama tepsije.
- Ostavite da se ohladi 10 minuta i poslužite sa sladoledom od vanile.