Sezona je povrća, pa je musaka idealan izbor za letnje dane. Pored one standardne sa krompirom, volimo i musaku od plavog patlidžana, a ova sa tikvicama miriše baš na leto.
Što je još bolje brzo se pravi, pa nećete obigravati oko šporeta po vrućini. Ima mnogo varijanti ove musake, a mi smo sada pronašli jednu verziju koja deluje izuzetno ukusno.
U mleveno meso pored luka, ide i jedna crvena paprika, a standardan preliv za musaku koji se sastoji od mleka i jaja, menja se kombinacijom neutralne pavlake, jaja i kačkavalja.
Vreme pripreme:
- 45 minuta
Sastojci:
- 2 tikvice srednje veličine
- 500 g mešanog mlevenog mesa (možete i samo junetinu)
- 1 crvena paprika
- 2 struka crnog mladog luka (može i 1 glavica crnog)
- so, biber, suvi začin i beli luk u prahu (po želji i ukusu)
Za preliv:
- 350 ml pavlake za kuvanje
- 3 jaja
- 170 g kačkavalja
Priprema:
Tikvice iseći na kolutove, posoliti, pa staviti na krpu ili ubrus da puste vodu.
Za to vreme na malo ulja propržiti luk, papriku, pa dodati i propržiti mleveno meso. Po želji začiniti.
U vatrostalnu posudu staviti malo ulja (maslinovo ili običnog), pa poređati tikvice.
Preko tikvica stavite meso, pa odozgo opet red tikvica.
Umutiti jaja i pavlaku, pa preliti preko tikvica. Odozgo posuti izrendani kačkavalj.
Peći oko 30 minuta na 220 stepeni.
Služiti toplo, može uz paradajz salatu.
24sedam.rs