Kada su dani kišni i hladni, ne postoji ništa što će vas bolje ugrejati nego tanjir toplog potaža od bundeve.
U ovom receptu, bundeva, šargarepa i krompir se sjedinjuju u bogati i kremasti potaž, koji je obogaćen aromatičnim začinima poput karija i svežeg peršuna.
Sa dodatkom crnog i belog luka, svaki gutljaj donosi savršenu kombinaciju ukusa koja će vas grejati iznutra.
Potaž od bundeve je jednostavan za pripremu, ali dovoljno sofisticiran da zadovolji čak i najzahtjevnije nepce.
Bez obzira na to da li ćete dodati nekoliko kašika kisele pavlake za još kremastiju teksturu i dašak kiselosti, ovaj recept je savršen za sve koji žele da se opuste i uživaju u toplom, hranljivom obroku tokom hladnih, kišnih dana.
Pripremite se da u svoju kuhinju unesete mirisnu harmoniju i toplinu koja će vas osvežiti i nahraniti u svakom smislu te reči.
Vreme pripreme:
- 40 minuta
Sastojci:
- 1,5 l vode
- 400 g bundeve (iseckane na kockice)
- 3 šargarepe (iseckane na kolutove)
- 2 crna luka (iseckana)
- 2-3 čena belog luka (sitno iseckana)
- 2 srednja krompira (iseckana na kockice)
- 2 kašike kari začina
- So i biber (po ukusu)
- Svež peršun (za ukrašavanje)
- Nekoliko kašika kisele pavlake (opciono)
Priprema:
1. U velikom loncu zagrejte malo ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte iseckani crni i beli luk i pržite dok ne postanu mekani i aromatični, oko 3-4 minuta.
2. Dodajte iseckanu šargarepu i krompir, pa pržite još nekoliko minuta, mešajući povremeno.
3. Dodajte kockice bundeve i kari začin. Dobro promešajte sve sastojke kako bi se začini ravnomerno rasporedili.
4. Posle nekoliko minuta, sipajte 1,5 l vode u lonac i dodajte so i biber po ukusu. Povećajte temperaturu i pustite da provri. Kada počne da vri, smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri oko 20-25 minuta, dok povrće ne omekša.
5. Kada je povrće potpuno mekano, koristite štapni mikser da izmiksate potaž do željene konzistencije. Ako nemate štapni mikser, možete pažljivo preneti supu u blender i blendati u intervalima.
6. Po želji, dodajte nekoliko kašika kisele pavlake u potaž i dobro promešajte. Ovo će potažu dati dodatnu kremastost i pojačati ukuse.
7. Sipajte potaž u činije, ukrasite seckanim svežim peršunom i poslužite toplu.
24sedam.rs