Претрага
Close this search box.

Recept dana: Rolat od patlidžana sa mlevenim mesom i mocarelom – em lepo izgleda, em je boljeg ukusa od grčke musake

Foto: Printscreen/Instagram

Isplati se svaki minut proveden u kuhinji zbog njega

Ako želite nešto drugačije, a ukusno na vašoj trpezi onda je vreme da probate ovaj fenomenalni rolat od patlidžana sa mlevenim mesom.

Lepši je od musake jer u njega ide i dosta mocarele. Interesantan je za služenje. Iako zahteva više truda, čim probate shvatićete da se isplati provesti zbog njega vreme u kuhinji.

Vreme pripreme:

  • 90 minuta

Sastojci:

  • 2 srednja patlidžana (700 g)
  • slana voda
  • maslinovo ulje
  • 1 luk
  • 2 čena belog luka
  • biber, kumin, so, aleva paprika, đumbir u prahu (po želji)
  • 1 zelena slatka paprika
  • 350 grama junećeg mlevenog mesa
  • 200 ml paradajz pirea
  • 100 ml vode
  • 1 velika kašika koncentrata paradajza
  • svež peršun
  • 120 g rendane mocarele + 100 g mocarele + 2 loptice mocarele
  • 70 g parmezana

Priprema:

Patlidžan isecite na ploške srednje debljine (oko 3 milimetra). U vodu sipajte so i mešajte dok se ne razmuti. Uronite patlidžan u slanu vodu. Ostavite ga da odstoji desetak minuta.

Na maslinovom ulju propržite iseckani crni luk, dodajte jednu zelenu iseckanu papriku, malo propržite zajedno, pa dodajte mleveno meso. Pržite malo zajedno, pa dodajte dva čena iseckanog belog luka, pa onda dodajte začine po želji – kumin, aleva paprika, đumbir, so i biber.

Dodajte i paradajz pire, kašiku koncentrata paradajza i 100 ml vode. Kuvati na srednjoj vatri dvadesetak minuta dok sva voda ne ispari. Pred kraj prženja dodajte malo svežeg peršuna. Kada voda ispari isključite i ostavite da se prohladi.

Patlidžan dobro prosušite ubrusom. Rendanu mocarelu rasporedite svuda po papiru za pečenje. Preko mocarele slažite ploške patlidžana tako da sledeća prekriva polovinu prethodne. I tako tri reda. Neka i redovi malo uđu jedan preko drugog. Pomešajte so, biber i malo maslinovog ulja, pa četkicom premažite poređani patlidžan. Pecite u unapred zagrejanoj rerni nekih 25 minuta na 180 stepeni Celzijusa.

Kada je pečeno, smesu sa mlevenim mesom rasporedite po patlidžanu. Preko mesa stavite rendanu mocarelu ili kačkavalj plus 70 grama parmezana.

Lagano sve umotajte u rolat. Premažite paradajz pireom, pa odozgo stavite komadiće mocarele.

Zapecite petnaestak minuta na 180 stepeni Celzijusa.

24sedam.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti