Претрага
Close this search box.

Recept za BELI AJVAR – Svi su oduševljeni ovim ukusom, pravi se od belih paprika i patlidžana, a zbog ovog začina veoma je PIKANTAN

Foto: Youtube printscreen/ domaceiukusno

Ovaj namaz sve je popularniji na društvenim mrežama, priprema se od zelenih paprika koje spadaju među jeftinije.

Na društvenim mrežama sve je popularniji beli ajvar poznatiji i kao malidžano i smatra se klasikom makedonske kuhinje. Pravi se od zelenih paprika i patlidžana, a u smesu se dodaje i senf.

Ovaj namaz dobio je ime po grčkoj reči za patlidžan – melitzano. Uvrstite i beli ajvar u zimnicu ove godine, jer nijedna slava ili praznik neće moći da prođu bez njega.

Sastojci:

4,5 kg zelene mesnate paprike

5,5 kg patlidžana

1 l ulja

150 ml sirćeta

150 g senfa

200 g šećera

100 g soli

Priprema: 

Patlidžan i papriku operite i ispecite. Može u rerni, a može i na roštilju. Očistite ih i ostavite da se dobro procede, najbolje preko noći. Izblendirajte i patlidžan i papriku, a možete da koristite i mašinu za mlevenje mesa, ako imate. U šerpu sipajte ulje, pa kada se zagreje dodajte samleveno povrće.

Pržite na umerenoj temepraturi nekih sat vremena, neprestano mešajući. Pred kraj dodajte ostale sastojke, a to su šećer, senf, sirće i so. Dobro promešajte, a znaćete da je malidžano gotov kada na dnu šerpe ostane trag od varjače.

Vreo malidžano sipajte u vrele i sterilisane tegle i dobro zatvorite. Pokrijte i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, pa odložite na hladno i tamno mesto.

sd.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti