Foto: Shutterstock

Recept za slatku česnicu u mnogome se razlikuje od recepta za slanu česnicu.

Česnica koja se tradicionalno pravi u većini vojvođanskih kuća i predstavlja neizostavni deo božićne trpeze, pravi se u slatkoj verziji, kao suva pita sa orasima. U nju se stavlja novčić za koji se veruje da će doneti sreću onome ko ga pronađe. Jedino domaćin sme da ga otkupi i ostavi na čuvanje pored ikone. Ovaj novčić se čuva tokom cele godine.

Potrebno vam je:

1 pakovanje kora

500 grama mlevenih oraha

350 grama šećera

0,5 šoljice ulja

2 čaše kisele vode

400 grama meda

Po želji, možete staviti i malo suvog grožđa.

Priprema:

Zagrejte med u dubljoj šerpici dok ne postane tečan, a uz to u jednu šoljicu pomešate kiselu vodu i ulje.

Izmešajte mlevene orahe i šećer. Kore ređajte u dobro podmazan pleh, tako što ćete na svaku treću stavljati fil (otprilike po 4 pune kašike), a kore koje nisu filovane, poprskajte vodom i uljem, a svaku drugu i sa medom. Kada dođete do polovine sa slaganjem česnice, ubacite dobro opran novčić, pa nastavite slaganje.

Na kraju ostavite dve kore, pa ih dobro premažite uljem i česnicu isecite uzduž i popreko na željenu veličinu.

Stavite ih u rernu prethodno zagrejanu na 180 stepeni i pecite do 20 minuta. Vodite računa da vam se česnica ne prepeče i izvadite je čim vidite da su kore dobile finu žućkastu boju.

Za vreme dok se česnica peče, u dublju šerpicu stavite ostatak meda i ugrejte ga ponovi sa čašom vode. Pred kraj pečenja česnice, izvadite je iz šporeta i ovom je premažite, da vam kolač ne bi ostao suv.

Poslužite je posle božićnog ručka, tako što ćete ukućanima ili dati da je lome ili im dopustit da svako izabere svoje parče, u zavisnosti od toga koliko vam je česnica sočna.

mondo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments