Jela sa pirinčem su sastavni deo svakodnevne ishrane, jer se prave brzo i jednostavno, a mogućnosti kombinovanja su gotovo nepresušne.
Rižoto s paradajzom i parmezanom je ukusno i kremasto jelo koje će zadovoljiti sve članove porodice.
Sastojci:
150 g pirinča
1 čen belog luka
1/2 glavice crnog luka
30 g omekšalog putera
150 g svežeg paradajza
400 ml vrele vode
1/2 kocke za supu
30 g parmezana (ili rendanog kačkavalja)
1/2 veze peršuna
so, biber
Priprema:
Zagrejte puter u tiganju (pazeći da ne zagori), a onda dodajte sitno iseckan crni luk.
Pržite ga oko pola minuta, dok ne zacakli pa dodajte beli i pržite zajedno još par minuta.
Dodajte sitno iseckan i oljušten paradajz u tiganj, začinite solju i biberom po ukusu i dobro promešajte.
Pustite da se krčka oko tri minuta.
U tiganj dodajte pirinač prethodno odležao pola sata u vodi pa oceđe ni odmah ga začinite solju i biberom. Kuvajte uz povremeno mešanje.
Postepeno, malo-pomalo, dodajte vrelu vodu u kojoj ste otopili kocku za supu. Bitno je dodavati pomalo tečnosti, ne sve odjednom, i nastavite da kuvate uz mešanje dok pirinač ne postane mekan i kremast.
Kada je pirinač skuvan, dodajte narendani parmezan i seckani peršun po ukusu. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.
Poslužite rižoto dok je još topao. Po želji ukrasite listićima bosiljka i seckanim čeri-paradajzom.
zena.blic.rs