Претрага
Close this search box.

SLATKA, MALA, VOĆNA: Panakota – Savršen kremasti dezert po italijanskom receptu

Foto: Pixabay

Panna cotta, što na italijanskom znači “skuvana pavlaka”, je klasičan italijanski desert koji se ističe svojom kremastom teksturom i nežnim ukusom.

Ova poslastica se priprema kuvanjem slatke pavlake sa želatinom, što omogućava da se stegne i formira savršeno glatku i čvrstu strukturu.

Panakota se često servira sa voćnim prelivima kao što su jagode, maline, borovnice ili voćni sosovi. Osim voćnih dodataka, popularne su i varijacije sa karamelom, čokoladom ili vanilom.

Potrebno je:

– 250 ml slatke pavlake (mlečne)
– 50 ml mleka
– 30 g šećera
– kesica vanilin šećera
– 1/2 kesice želatina
– 200 ml soka od malina ili jagoda
– 30 g šećera u prahu
– crveno voće po izboru, sveže ili zaleđeno

Priprema:

Pomešajte slatku pavlaku, mleko, vanilin i kristal šećer i stavite da se zagreje. Kada provri sklonite sa ringle i umešajte želatin, koji ste prethodno natopili sa dve kašike hladne vode. Čim se želatin rastopi razlijte smesu sa mlekom u čaše i ostavite da se dobro rashladi. Sok od malina ili jagoda ukuvajte u gusti sirup, sa šećerom u prahu, pa ga rashladite. Tek onda razlijte sirup preko panakote, pospite crvenim voćem i ostavite da odstoji u frižideru dva sata, najkraće, da bi se dobro rashladila pre služenja.

novosti.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti