Претрага
Претрага
Close this search box.

SLAVIMO SVEŠTENOMUČENIKA IPATIJA: Veruje se da ga je usmrtila žena udarcem kamenom u glavu, a onda se njoj desilo OVO

Foto: elements.envato.com

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen sveštenomučeniku Ipatiju, episkopu gangrijskom.

Rođen je u Kilikiji; bio je episkop u gradu Gangri. Bio je na Prvom vaseljenskom saboru. Pročuven na sve strane zbog svog blagočestivog života i čudotvorstva.

Car Konstancije naredio beše da se izgradi Ipatijev lik još za života ovoga svetitelja, i taj lik držaše car u svome dvoru kao oružje protiv svake supostatne sile.

Vraćajući se jednom iz Carigrada, Ipatije bi napadnut u jednom tesnacu od jeretika, Novatijana, i otisnut s druma u neko blato. U tom jedna žena iz te družine udari ga kamenom u glavu, i tako svetitelj skonča svoj zemaljski život. No ona žena najednom poludi, i uze onaj isti kamen i udaraše njime samu sebe. Kad je dovedu na grob svetog Ipatija i pomole se Bogu za nju, isceli se po velikom milosrđu duha Ipatijeva, i požive ostatak života u pokajanju i molitvi.

Sveti Ipatije postrada i preseli se u večno carstvo Hrista Boga 326. godine.

Tropar (glas 4)

Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Ipatije: Moli Hrista Boga da spase duše naše.

kurir

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti