Jedan od klasičnih recepata za starinski gulaš sa govedinom i šampinjonima donosi uživanje u mekanom mesu koje se samo razdvaja i odlično se kombinuje sa testeninom.
Sastojci:
- 500 g goveđegvrata, naseckanog na kockice
- 380 ml goveđeg bujona
- 1 žuti luk srednji, isečen na kockice
- 1 čen belog luka, sitno iseckan
- 1 kašika crvene paprike u prahu
- so i biber po ukusu
- 2 kašike putera
- 170 ml paradajz sosa
- 1 kašičica šećera
- 340 g šampinjona, naseckanjih na kockice
- šaka svežeg peršuna za ukrašavanje
Recept za starinski gulaš sa govedinom i šampinjonima:
Za gulaš sa govedinom i šampinjonima u dubokom tiganju ili loncu pomešajte meso i bujon. Kuvajte na laganoj do srednjoj temperaturi 15-20 minuta. U tiganj dodajte luk, beli luk, mlevenu papriku, so i biber. Dobro promešajte i nastavite da kuvate 20 minuta. Povremeno dodajte malo tople vode da bi nivo tečnosti bio ujednačen. Pored bujona, dodavaćete još malo tečnosti tokom celog procesa kuvanja, da biste nadoknadili ono što je isparilo i postigli željenu gustinu.
Dodajte puter, paradajz sos i šećer u tiganj i dobro promešajte. Smanjite temperaturu na nisku i kuvajte još 20 minuta, često mešajući. (Do sada bi meso trebalo da bude mekano.) Na kraju ubacite šampinjone. Dobro pomešajte sa sastojcima i dinstajte još 10-15 minuta, ili dok pečurke ne omekšaju. Ukrasite peršunom i servirajte sa hlebom ili preko pirinča.
Gulaš sa govedinom i šampinjonima je vrlo izdašan, a po želji možete da zamenite šampinjone nekim drugim povrćem
Espreso/T.M./Stvarukusa/L.S.
Gde ste vi pojedini novinari završili osnovno obrazovanje?
Reči kao što su preukusan ne postoje,nego se kaže vrlo ukusan ili najukusniji!