Претрага
Претрага
Close this search box.

SOS KOJI SVI VOLIMO MOŽE BITI ŠTETAN PO ZDRAVLJE Neverovatnu količinu soli sadrži samo jedna kašičica

Foto: Pixabay

Osim šećera, postoji još jedan sastojak čiji unos treba pratiti, možda i više, a to je so.

So se nalazi u gotovo svemu, pa i u jednom sosu koji neki od nas redovno koriste, a koji bi mogao da bude opasan po zdravlje upravo zbog količine soli u njoj – soja sosu.

Koliko soli je previše soli?

Uprkos tome što je ukusan dodatak većini jela, a posebno se koristi u nekim azijskim jelima, soja sos može biti veoma opasan ako jedete previše odjednom, a sve zbog ogromne količine soli koju sadrži.

U samo jednoj kašičici sosa nalazi se neverovatnih 900 miligrama soli, pa budite oprezni sa ovim sosom, piše Index.hr.

Soja sos
Foto: Pixabay

Smrtonosna doza soli je otprilike između 0,75 i 4 grama po kilogramu telesne težine, tako da bi prosečna osoba od 68 kilograma morala da unese 135 grama soli, odnosno oko sedam i po kašika soli, da bi bila izložena opasnosti, a 230 ml soja sosa sadrži približno 14 grama soli.

Šta se dešava ako konzumirate previše slanog sosa?

Postoji nekoliko dokumentovanih slučajeva da su ljudi konzumirali previše soja sosa, a u jednom od njih je 19-godišnji Amerikanac popio nešto ispod pola litre soja sosa i završio u komi.

Lekar koji ga je lečio rekao je da mladićev nervni sistem ne funkcioniše dobro i da ima hipernatremiju, visok nivo natrijuma u ​​krvi.

Kao rezultat hipernatremije, telo pokušava da reguliše nivo soli između krvi i tkiva, uklanjajući tečnost iz ovih tkiva, a to može dovesti do akumulacije tečnosti na mestima kao što su pluća ili izazvati krvarenje u mozgu.

Nažalost, jedna žena je umrla zbog prevelike količine soja sosa koju je konzumirala.

Iako su lekari pokušali da joj pomognu, umrla je od plućnog edema od posledica tečnosti u plućima, a lekari su primetili da je imala i teško oštećenje mozga, objavio je Lad Bible.

penzionisani.bizportal.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti