Претрага
Претрага
Close this search box.

SPAVALI STE DOVOLJNO, ALI SE I DALJE BUDITE UMORNI? Doktorka sa VMA savetuje šta treba odmah da uradite

Foto: Pixabay

Ujutru nakon buđenja javlja se trenutnutni nedostatak energije. Obično nam je potrebno par minuta da “dođemo k sebi”. Nekima to ide lakše, a nekima teže. Jutarnji umor je osećaj umora i nedostatak energije koji se javlja u ranim jutrnjim časovima, nakon buđenja, uprkos tome što je osoba spavala sedam do osam sati.

Jutarnji zamor karakteristiše umor nakon dobrog noćnog sna, osoba je umorna i uzuzetno iscrpljena u prvoj polovini dana, do popodneva, ističe prof. dr Gordana Dedić, neuropsihijatar sa VMA, piše na sajtu.

Uzroci jutarnjeg umora

Jutarnji zamor je simptom mnogih bolesti gde je umor karakterističan simptom. Mogu da se pojave i drugi simptomi. Međutim, drugi razlozi za jutarnji zamor često se zanemaruju jer zamor može da traje mesecima ili godinama bez drugih glavnih simptoma.

Doktorka piše da jutarnji zamor može da se javi zbog ožalošćenosti i tugem poremećaja ishramne, zloupotrebe alkohola, droga, zbog nepovoljne finansijske situacije u kući, na radnom mestu ili školi, dosade, zbog nerešenih emotivnih, profesionalnih ili nekih drugih problema koji stvaraju nezadovoljstvo u životu.

Foto: Pexels

Jutarnji zamor može da se javi kao izolovani simptom nesanice, kao i u okviru kliničke slike depresije. Depresiju karakteriše malaksalost i ekstremni umor, apatija i tuga. Koncetracija je oslabljena, mišljenje i govor su usporeni. Osoba je mrzovoljna, neaktivna, povlači se iz komunikacije. Problemi sa spavanjem mogu da se jave jer osoba ne može da zaspi ili nesanica uzrokuje da se ona budi rano ujutru, zbog čega se oseća umornije tokom dana.

Saveti:

  • Savet je kada se probudite, odmah ustanite.
  • Kada se probudite, ako se ne osećate da želite da se suočite sa danom koji sledi i želite da ostanete u krevetu ceo dan, zapitajte se zašto. Suočite se sa svojim problemima, pronađite emotivnu podršku u svojoj porodici, prijateljima…
  • Pripremite plan ua svaki novi dan. Pokušajte da pre odlaska u krevet napravite plan za sutrašnji dan.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti