Za ove tople letnje dane bez mnogo muke i nauke možete napraviti finu letnju čorbu od tikvica, laganu za vaš stomak, kao i za stomak vaše dece.
Osim što su bogate vitaminima C, B i kalcijumom, tikvice se za svaki smišljeni obrok spremaju relativno brzo. Same po sebi tikvice su sačinjene od 90% vode, a spadaju u izrazito niskokalorično povrće.
Preporuka je da se zbog blagodeti kora sa tikvice ne skida, jer su bogate cinkom koji nam čuva nokte i kožu, a takođe obiluje i antioksidantom koji čuva od raka i srčanih oboljenja. U samim semenkama nalazi se izvor Omega 6 i masnih kiselina koje održavaju naš mozak zdravim.
Za čorbu vam je potrebno:
1 veća tikvica
1 glavica crnog luka
2 šargarepe
vegeta i drugi suvi začini
1 kašika brašna
šolja mleka
maslinovo ulje
Priprema:
Očistiti luk i iseći na sitne kockice, zagrejati ulje i prodistanti luk dok ne postane zlatne boje. Oprati sargarepu i iseckati je na kockice, a isto uraditi i sa tikvicom kojoj ćete dodati prodinstani luk. Dodati vodu i staviti da se prokuva dok povrće ne omekša. Nakon toga dodati pola čaše mleka i začine od suvog povrća. Štapnim mikserom ispasirati povrće i potom dodati zapršku od brasna i mleka, te ostaviti nekoliko minuta da se zgusne na šporetu.
nsuzivo.rs