Претрага
Претрага
Close this search box.

SRBI ŽIVE U ZABLUDI DA SU OVO TRADICIONALNA IMENA: Spadaju u najneobičnija, ali i najpopularnija u Srbiji

Foto: Pexels

Ipak, Srbi na neki način zaboravljaju da su se njihovi preci zvali potpuno drugačije, a ako ipak spadate u one kojima je bitna tradicija, trebalo bi da znate da nisu sva imena, iako su stara, poreklom sa naših prostora niti imaju značenje blisko našem narodu.

Ovo su najneobičnija muška imena popularna u Srbiji:

Lav – ime grčkog porekla

Lav se pogrešno smatra ruskim imenom, jer ga na tom podneblju ima dosta, a u stvari je grčko. Predstavlja slovenizovanu varijaciju grčkog imena “Leon” ili latinskog “Leo”. Simbol je gordosti, hrabrosti i snage.

Jan – ime starohebrejskog porekla

Ime potiče iz grčkog “Ioan, Ioannes” izvorno iz starohebrejskog “yohanan (Johohana)” i znači “u milosti Jehovinoj”. Od davnina ime je u raznim varijantama sveprisutno među hrišćanskim svijetom. Varijanta imena na našem podneblju je i Ivan ili Jovan.

Vid – ime slovenskog porekla

Izvedeno od reči “vita”, Vid znači “život”. Postoji tumačenje i da je ime izvedeno od starogermanskog “vidu” što znači “drvo”, “šuma”, ili od starogermanskog “vitus” što znači “voljan”. Na našem jeziku izvedeno je od glagola “videti” i označava “moć gledanja”, “vid očinji”.

Foto: elements.envato.com

Naum – ime grčkog porekla

Naum potiče od grčkog imena Naoum. Koren i značenje imena potiče od starohebrejske reči “nahum” što znači “učitelj”.

Noa – ime hebrejskog porekla

Varijanta hebrejskog imena “noah” u značenju “ostatak”. Prema Bibliji, Noa je bio deseti i poslednji od pretpotopnih Praotaca Izraela i prorok prema rečima Kurana.

Eol – ime grčkog porekla

Bog i gospodar vetrova kod starih Grka, Sizifov otac.

Gal – ime nepoznatog porekla

Gal znači crn, mrk.

Kozma – ime grčkog porekla

Ime potiče od grčke reči “kosmas” u značenju “red, čast”. Postoji mišljenje da smo ovo ime primili posredno iz starobugarskog u značenju “onaj koji je pristojan”.

Relja – ime nepoznatog porekla

Postoji teorija da je ime izvedeno iz staroslovenskog imena Hrebljan. Smatra se da potiče od glagola “hrliti“, što znači “brzati“, pa bi se moglo prevesti i kao “onaj koji žurno grabi napred“, ali i kao “onaj koji je plahovite naravi“. Postoji i tumačenje da bi Relja moglo biti izvedeno od imena Aurelio, Aurelije. U tom slučaju ima latinsko poreklo i znači “zlato, zlatan”.

Espreso / Istorijski Zabavnik

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti