Претрага
Претрага
Close this search box.

Šta je bimi – povrće koje osvaja Evropu?

Foto: Pexels
U povrtarstvu se sve brzo menja, a nove vrste povrća su stižu na naše tanjire. Bimi ili brokulini je za kratko vreme postala prepoznatljiva i tražena vrsta. Sam naziv potiče iz japanskog jezika i znači ukusan. Nastala je ukrštanjem brokolija i kailana, lisnatog povrća koje se koristi u kineskoj kuhinji.
Japanski naučnici su koristili tradicionalne tehnike ukrštanja kako bi stvorili ovo jedinstveno povrće. Polako osvaja Evropu i može se pronaći na tržištu Nemačke, Španije, Portugala, Holandije, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske.
 
Poseban ukus
Ono što Bimi izdvaja od ostalog povrća je što se brzo priprema, termički obrađuje, a može da se jede i sirova. Nazivaju je super povrćem, jer se odlikuje velikim sadržajem vitamina, mineralima i drugih materija korisnih za naše zdravlje. Sadrži više od 10 esencijalnih aminokiselina. U gastronomiji može da se priprema na različite načine, može se dinstati, kuvati, kuvati na pari, peći, roštiljati, od njega se pripremaju salate, sosovi.
Ima jedinstven ukus, koji podseća na ukus orašastih plodova. Odlično se slaže uz bilo koje meso ili ribu, a može biti i samostalno jelo. Po izgledu je sličan brokoliju, ali cvetna glava nije kompaktna i ima dugačku, nežnu dršku. Potpuno je jestiv, jedu se drška i nežni cvetovi. Idealan je za sve vrste prehrana. U 100 g ima 35 Kcal.
agroklub

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага