Foto: Maangchi

Kimči je tradicionalni korejski prilog koji se najčešće priprema od fermentisanog korejskog kupusa, iako se može pripremiti i od drugog fermentisanog povrća.

Često je začinjen i pikantan, a uz to može imati i neke pozitivne učinke na zdravlje, kao uticaj na smanjenje holesterola i povećanje osetljivosti na insulin.

To je fermentisana namirnica što znači da nastaje kontrolisanim mikrobnim rastom i aktivnošću. Prvobitni razlog fermentacije hrane bio je produženje trajnosti i poboljšanje ukusa i mirisa.

Fermentisana hrana sadrži probiotike, žive bakterije koje mogu da utiču na promenu crevne flore, ali isto tako i zaštite od patogenih mikroorganizama. U kimčiju prevladavaju bakterije roda Leuconostoc. To su bakterije mlečno-kiselog vrenja.

Foto: Taste of Home

Istraživanja sprovedena na ljudima ukazuju na značajne učinke na poboljšanje lipidnog profila u serumu, na nivo ukupnog i HDL-holesterola. Nakon 7 dana unošenja kimčija uticao je na smanjenje glukoze u krvi i poboljšanje antioksidacijskog statusa.

Kimči se priprema od korejskog, odnosno kineskog kupusa, ili daikona. Relativno se brzo može pripremiti i kod kuće. Ključni sastojak se treba nabaviti u specijalizovanim azijskim prodavnicama, kao što je korejski čili prah ili gočugaru, dok su ostali sastojci dostupni u supermarketima. Recepti za pravljenje kimčija možete pronaći na internetu u različitim varijacijama.

Može se koristiti u tortiljama, pirinču, sendvičima, na pici, u kajgani.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments