Foto: Foodoppi

Neke roditelje brine to što su njihova deca stalno gladna. To je posebno teško roditeljima koji su zabrinuti zbog težine deteta ili zbog porodične anamneze prekomerne težine.

Mnoga uobičajena “dečja hrana”- keks, grickalice s voćem- imaju kalorije, ali nisu baš zadovoljavajuće. Isto važi i za hranu od rafinisanog brašna poput belog hleba i peciva. To znači da čak i nakon što ih pojede, možda i dalje gladuje. Grickalice treba da uključuju cele žitarice bogate vlaknima, proteinima, kao i voće i povrće.

Apetiti dece se menjaju iz godine u godinu, pa čak i iz dana u dan (predškolska deca su poznati da jedan dan jedu malo, a drugi dan preteruju). Kad deca rastu, raste i njihov apetit koji može izgledati neuobičajeno. To je potpuno normalno.

Takođe, dete može, kao i stariji, da jede iz dosade, zato što je zabrinut, nervozan ili pak uzbuđen. Razgovaraj sa svojim detetom o gladi, sitosti i važnosti slušanja stomaka. Ako se ispostavi da zapravo dete nije jako gladno, možete razgovarati s njih o tome šta stvarno oseća i pokušate da mu pomognete. Planirani obroci mogu pomoći.

Nije retkost da žeđ zamene glađu, jer se mogu zaokupiti igranjem da zaborave na piće. Zato im objasnite da ponekad žeđ može osetiti i kao glad.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments