Претрага
Претрага
Close this search box.

Šta se dešava sa našim telom dok jedemo lubenicu? Posebno se preporučuje ovom tipu ljudi

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ako pojedete jednu prosečnu krišku lubenice, telo će dobiti 13 odsto dnevno potrebne količine C vitamina

Obavezna kao osveženje u vrelim danima, lubenica je sinonim za leto. Ali njen divan, slatki ukus i svežina nisu jedini razlozi zašto bi je trebalo uključiti u ishranu.

Poput drugih vrsta voća i povrća, lubenica je istovremeno i vrlo hranljiva i ukusna, a postoji mnogo razloga zašto je odlična za vas. Jedan od glavnih je činjenica da je odličan izvor antioksidanasa, prvenstveno likopena, koji joj daje karakterističnu crvenu boju. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, koji mogu da uzrokuju oštećenja ćelija. Likopen štiti od nekih vrsta raka, poput raka prostate i dojke, a može da pomogne i u zaštiti od srčanih bolesti.

Utiče na probavu

Lubenica se sastoji uglavnom od vode, čak 92 odsto, pa njena konzumacija predstavlja odličan način da se hidrirate. Možete je koristiti i kao užinu nakon treninga da biste nadoknadili tečnost izgubljenu tokom vežbanja. Sadržaj vode u lubenici pomoći će u probavi jer je hidratacija vitalna za taj proces u telu. Inače, ako ste dehidrirali, telo će povući svu dostupnu tečnost kako bi pomoglo kretanju hrane kroz probavni trakt. To može dovesti do zatvora, a redovna hidratacija može pomoći u sprečavanju ovog problema.

Puna vitamina

Ako pojedete jednu prosečnu krišku lubenice, telo će dobiti 13 odsto dnevno potrebne količine C vitamina i manju količinu kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, kalijuma i vitamina A.

Pomaže da arterije i vene ostanu zdrave

Lubenica je izuzetno bogata L-citrulinom, materijom koja pomaže u opuštanju krvnih sudova i tako poboljšava protok krvi i pomaže u boljoj kontroli krvnog pritiska. Takođe, može da pomogne i u ublažavanju bolova u mišićima nakon intenzivnog vežbanja.

Dijabetičari, pripazite

Kriška lubenice ima oko 45 kalorija i 10 grama šećera. Iako šećer koji je prirodno prisutan u voću ne predstavlja zdravstveni problem, osobe koje moraju paziti na unos ugljenih hidrata (a šećer je ugljeni hidrat) možda bi ipak trebalo da daju prednost nekom voću s manje šećera. S druge strane, lubenica ima manje šećera od mnogih vrsta voća, poput dinje, bresaka, trešanja ili jabuka.

Stil Kurir

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Jozza
10.07.2024 17:10

Pre jela lubenice (ili bilo koje hrane koja sadrži šećere), poželjno je uneti protein ili mast, kako insulin ne bi divljao

Povezane vesti