Претрага
Претрага
Close this search box.

SUFLE Očaravajući francuski desert koji je osmislio kuvar ljubavnice Luja XV, a topi se u ustima

Foto: Pixabay/Ilustracija

Sufle je osmislio francuski kuvar Vinsent de la Šapel, i to ranih 1700-ih godina, koji je između ostalog spremao hranu i za gospođu de Pompadur, ljubavnicu Luja XV. 100 godina kasnije recept je doradio Antoan Bulvilije i objavio u kuvaru „Umetnost kuvanja“ iz 1814. godine.

Potrebno je

  • 1 kašika putera
  • 1 kašika brašna
  • 1/2 šolje mleka (hladno)
  • 100 g tamne čokolade (75% kakao)
  • prstohvat soli
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1 žumance
  • 2 belanceta
  • 3 kašike šećera
  • kakao

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Puterom premažite posudice, pa ih pospite šećerom. Puter istopite u šerpi, dodajte brašno, i pržite minut, uz neprestano mešanje. Pazite da ne zagori. Sipajte hladno mleko pa mešajte dok se smesa malo ne zgusne. Skinite sa šporeta i sipajte čokoladu, pa mešajte dok se ne otopi. Dodajte so, vanilu i pomešajte, pa ostavite par minuta da se prohladi, pa dodajte žumance i sjedinite. Umutite belanca u posudi, dodajte postepeno šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Lagano dodajte belanca i umešajte. Preručite smesu u posude. Poređajte u pleh. Pecite oko 12 do 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pospite sufle kakaom. Bon appetit!

trpeza.alo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti