Претрага
Претрага
Close this search box.

SUTRA NOVOPEČENI BRAČNI PAROVI SLAVE MLADENCE: Ispoštujte ovaj običaj da biste imali sreće u braku

Foto: Pixabay

Mladence slave supružnici u prvoj godini braka, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine. Na taj dan mladi koji su tek venčani u svoj dom primaju goste, koji im tradicionalno donose poklone i na taj način pomažu početku njihovog braka i života. Mlade domaćice dočekuju goste i pokazuju svoje umeće i kulinarsku spretnost.

Mladenci su posvećeni stradanju Svetih četrdeset vojnika jednog puka u gradu Sevastiji, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo uprkos carevoj zabrani. Svi su bili vojnici u rimskoj vojsci i verovali su u Isusa Hrista. Zbog svoje vere, bili su najpre bičevani pa bačeni u tamnicu. Pogubljeni su bacanjem u jezero nadomak grada. U spomen na njih, praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom. Na ovaj dan se proslavljaju Mladenci jer su stradalnici bili mladići. Dvadeset drugi mart je posvećen njima i zbog venaca kojima su ovenčani ljubavlju Hristovom. I na venčanjima u crkvi na glave mladenaca se stavljaju venci. Ovim se ukazuje na to da supružnici treba jedno drugom da budu verni kao što su sevastijski mladenci bili verni Hristu i da tu vernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne sme da savlada.

Starinski običaji

Mladenci su praznik koji obiluje brojnim običajima. Žene za ovaj dan treba da umese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići i koji simbolizuju dug, srećan i sladak život. Peku ih, premazuju medom, nude deci i svima koji pre podne dolaze u kuću. Stariji tvrde da pre Mladenaca nije dobro jesti ništa što je izniklo posle Nove godine. Na Mladence je dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv.

Foto: printsscreen/youtube/Slađini recepti

Ko dolazi u goste

Posećivanje mladenaca uz obavezno nošenje poklona običaj je modernih dana koji je nastao u gradu, ali ga je i selo veoma brzo prihvatilo. Uz pravilo reciprociteta “oni su bili kod nas, moramo i mi kod njih” – materijalni pokloni su potpuno zamenili sve druge i lepše strane običaja. Smatra se da na Mladence moraju doći svi koji su bili na svadbenom veselju, čak i oni koji su bili pozvani na svadbu a nisu joj prisustvovali. Međutim, u praksi je to ipak malo drugačije. Bračnom paru koji slavi Mladence u goste uglavnom dolaze najuža porodica i prijatelji.

Espreso / Stil / N.B/

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Ja
21.03.2024 18:02

Prvo proucite kalendar SPC kada vec pisete o toj temi.. U kalendaru crkvrnom lepo pise.
Mladenci su ove godine prebaceni na Teodorovu subotu,tj 23.03 tako je uvek kada padaju u petak u prvoj nedelji posta.

Povezane vesti