U plemenu Nuer u Sudanu, muškarac može da se oženi da ako “plati” određenim brojem stoke. 

  1. Razbijanje zvona u Gvatemali– Nakon svadbene svečanosti, prijem za goste se održava u domu mladoženje. Njegova majka pozdravlja bračni par razbijanjem belog zvona koji je pun pirinča, brašna i žitaricama, koji predstavljaju obilje i blagostanje.
  2. Otkupljivanje mlade u Rumuniji– U Rumuniji se pre venčanja mora održati lažna “otmica” mlade. Nju otmu porodica, prijatelji ili čak angažovani glumci, a mladoženja mora da plati otkupninu- novcem, pićem ili nekim romantičnim gestom.
  3. Razbijanje čaše– Kada se završi jevrejski venčani obred, mlada i mladoženja zakorače na čašu umotanu u krpe kako bi je razbili. Ima više značenja, a jedno je da se pokaže da je brak radost, tuga i predanost da uvek stoje jedan kraj drugog.
  4. Plakanje u Kini– Mlada iz etničke grupe Tujia u Kini trebalo bi da plače jedan sat svaki dan i to mesec dana pre svadbe, ali i na samoj ceremoniji. Do kraja meseca sa mladom treba da plaču sve žene iz porodice, a to predstavlja radost i sreću.
  5. Hleb i so– Roditelji dočekuju bračni par sa hlebom i soli. To je tradicija koja označava gostoprimstvo. Oni hrane jedno drugo hlebom i soli. Sujeverje kaže da ko slomi veći komad hleba, biće “glava kuće”.
  6. Svadbena lutkica– U Portoriku imaju svadbenu lutku koja je oblikovana tako da izgleda kao mlada. One na sebi imaju amajlije koje se kasnije daju gostima, od kojih se očekuju da će u zamenu dobiti novac.
  7. Pljuvanje mlade– Devojka iz plemena Masai u Keniji obično se daje čoveku koji je dosta stariji od nje. Na ceremoniji svadbe, otac ili braz pljuju mladi na glavu kao blagoslov. Nakon toga, devojka odlazi iz roditeljske kuće.
  8. Zabrana odlaska u kupatilo– Na ostrvu Borneo, pleme Tidong prati drevnu tradiciju koja zabranjuje paru da koristi kupatilo tri dana pred i tri dana nakon venčanja. Zato tokom ceremonije venčanja oni veoma malo jedu i piju, a veruje se da to dovodi do plodnog braka.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments