Претрага
Close this search box.

Bolest napreduje tiho i polako: Doktorka Milovanović upozorava da ovi čajevi i suplementi uništavaju jetru

Foto: Pixabay

„Mislim da ljudi nisu dovoljno svesni posledica prekomernog konzumiranja alkohola i hrane. Takođe, mnogi ne shvataju kada nešto što počinje kao uživanje pređe u zavisnost“, ističe prof. Milovanović.

Iako kratkoročne posledice kao što su nelagodnost nakon prekomernog unosa hrane ili alkohola obično svi primete, dugoročno može doći do ozbiljnih problema, poput masne jetre. Nažalost, ljudi često ignorišu početne simptome i odlaze lekaru tek kada je bolest uznapredovala.

Prema podacima, više od tri miliona ljudi svake godine umire zbog zloupotrebe alkohola, a oko 25% pacijenata sa cirozom jetre razvilo je ovu bolest upravo zbog alkohola.

Foto: elements.envato.com

„Naizgled bezopasne i lako dostupne supstance mogu ozbiljno oštetiti jetru, što može dovesti do vidljive žutice. Mnogi ljudi koji koriste čajeve i suplemente nisu svesni da mogu više naškoditi nego pomoći. Takođe, mladi često preteruju sa energetskim pićima, često ih kombinujući sa alkoholom, što dodatno pogoršava stanje jetre“, napominje doktorka.

Zdravlje jetre često napreduje tiho, bez izraženih simptoma. Dr. Milovanović savetuje da se redovno kontrolišu nalazi jetre i obavljaju ultrazvučni pregledi, kako bi se pravovremeno reagovalo i sprečilo dalje napredovanje bolesti.

Kada su u pitanju bolesti jetre izazvane alkoholom, pacijenti se često javljaju lekarima u fazi ozbiljnih komplikacija, kao što su krvarenje, žutica, tečnost u trbuhu i poremećaj svesti. „Preživljavanje u tim slučajevima je ozbiljno ugroženo. Rizik od smrtnog ishoda kod pacijenata sa komplikovanim oblicima bolesti jetre je deset puta veći nego kod onih sa stabilnim stanjem“, zaključuje prof. Milovanović.

najyena.alo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti